Екип от учени е успял да „изреже“ ХИВ ДНК от геном на живи мишки с помощта на CRISPR системата. Все още е твърде рано да се каже, че методът представлява лек срещу ХИВ вируса, но фактът, че има положителен резултат, отваря много възможности. Един от първите въпроси, който изниква в нашето съзнание, е дали техниката ще сработи и при други заболявания като рак. Учените, ръководени от невролога Камел Халили, са насочени към използването на техниката на генно редактиране, за да елиминират ХИВ вируса. Те правят това в продължение на години. Това не е първият път, когато успешно са отстранили ХИВ ДНК от живи мишки, но сега ситуацията е много по-задълбочена.

Екипът е използвал три различни вида мишки за най-новия експеримент. Първата мишка е била заразена с „латентен“ ХИВ, който е от същия тип, използван в проучванията през 2016 г. Втората е заразена с активно размножаващ се ХИВ в нея. На третата мишка са били присадени човешки имунни клетки, включително Т-клетки, които имат латентен ХИВ в тях. ХИВ може действително да се скрие в имунните клетки, които би трябвало да го убият, което е една от причините за трудното намиране на лечение на състоянието. Докато антиретровирусните терапии позволяват ХИВ пациентите да живеят нормален живот, те са далеч от съвършенство. Както Халили обяснява:

"Сегашната антиретровирусна терапия за ХИВ е много успешна за потискане на репликацията на вируса. Но това не премахва копията на вируса, които се намират в гените, така че когато пациентът не приема лекарството си, вирусът може да се репликира."

Учените планират да повторят експериментите върху примати, чиято ДНК е по-близка до тази на хората. В крайна сметка те се надяват да последват примера на китайските онколози от университета Съчуан, които вече провеждат изпитания с хора със CRISPR системата.

Тагове: