Преди повече от седмица NASA възложи на SpaceX на Илон Мъск договор за 2.9 млрд. долара за изграждане на лунен спускателен апарат за предстоящия си проект Artemis. Вземайки решението за SpaceX, НАСА пропусна отбранителната компания Dynetics и Blue Origin на Джеф Безос. Последният вече оспорва решението. В протест, подаден до Федералната служба за отчетност на правителството, ракетната компания на Безос твърди, че НАСА неправилно е възложила поръчката на неговия съперник.

„NASA извърши погрешна оценка и поръчка на програмата, като премести целевите показатели в последния момент. По думите на NASA тя е направила избор с „висок риск“, казва говорител на Blue Origin пред Engadget. „Тяхното решение елиминира възможностите за конкуренция, значително стеснява базата за предлагане и не само забавя, но и застрашава завръщането на Америка на Луната.“

Що се отнася до водещите си програми, NASA в миналото е избирала множество изпълнители. Възприет е този подход за насърчаване на конкуренцията и за защита, ако организацията не може да предостави проект навреме. До този момент NASA избираше SpaceX, Blue Origin и Dynetics, когато възложи първоначалния договор за лунен спускателен апарат миналата година.

„NASA обикновено са доста добри в обществените поръчки, особено когато става дума за техните водещи мисии като връщането на Америка на повърхността на Луната. Смятаме, че тези грешки трябва да бъдат отстранени и поправени“, казва Боб Смит, изпълнителен директор на Blue Origin, в интервю за The New York Times. „Не получихме възможност да преразгледаме нашето предложение и това е коренно несправедливо.“

Що се отнася до това, че SpaceX е селекция с „висок риск“, досега повечето от тестовите полети на компанията са завършили с огнени експлозии. Тя обаче е постигнала значителен успех с ракетата си Falcon 9 и капсулата Crew Dragon, като двете са постигнали няколко основни постижения за SpaceX, когато мисията Crew-2 на NASA наскоро се скачи с Международната космическа станция.

Забележително е, че Blue Origin е втората компания, свързана с Безос, която влиза в спор за договор с правителството на САЩ. Миналата година Amazon, позовавайки се на коментари, направени от бившия президент Доналд Тръмп, оспори прозрачността на сделката за облачни изчисления на проекта JEDI на стойност 10 милиарда долара, предоставена от Министерството на отбраната на Microsoft.

Снимка: Flickr

Виж още: Amazon желае отпечатък от вашата длан. Бягайте далеч