Повече от година след старта на пандемията, която е убила близо 3 милиона души по света, NASA изчислява, че COVID-19 ще струва на агенцията около 3 милиарда долара.

В доклад на Генералния инспектор на NASA, публикуван на 31 март, персоналът на агенцията обобщава въздействието на пандемията върху десетки проекти, вариращи от разработване на самолети през мисии на космически станции до нови космически космически кораби. Космическият телескоп "Джеймс Уеб", космическият телескоп "Нанси Грейс" и ракетата Space Launch System са особено засегнати, отбелязва докладът; Europa Clipper, капсулата на екипажа на Orion и мисията Plankton, Aerosol, Cloud, Ocean Ecosystem (PACE) също получават специално внимание като "жертви".

"Оценката на разходите за тези закъснения и предизвикателства за NASA се оценява на близо 3 милиарда долара. NASA обаче ще може да определи количествено пълното въздействие на пандемията върху своите програми и проекти чак след като COVID-19 опасността отшуми", се казва в доклада. "В допълнение към въздействието на разходите датите на стартиране на няколко мисии на NASA са отложени между 1 и 10 месеца."

Докладът включва индивидуални анализи за 18 различни проекта, разглеждайки специфичните въздействия на COVID-19 и подчертавайки проблемите с бюджета и сроковете, причинени от пандемията и мерките за обществено здраве, които са приложени за забавяне на нейното разпространение. От тях 12 са класифицирани като "значително" засегнати.

Някои от тези предизвикателства са свързани с проекти, които отдавна се борят с графици. Пандемията принуди NASA да отложи изстрелването на своя космически телескоп "Джеймс Уеб" още веднъж, като измести датата на стартиране от март 2021 г. до 31 октомври. Но той далеч не е единственият, изправен пред закъснения.

Пускането на следващия голям космически телескоп на агенцията "Нанси Грейс" също ще бъде отложено с около шест месеца - от декември 2025 г. до юни 2026 г., поради "неефективност и късно доставяне на оборудване и техника", отбелязва докладът.

Затварянето на съоръжения възпрепятства Low-Boom Flight Demonstrator - проект на агенцията за разработване на самолет, наречен X-59, който лети по-бързо от скоростта на звука, но не произвежда звукова вълна. NASА изчислява, че първият полет на X-59 ще бъде отложен с четири месеца, въпреки че не посочва нова целева дата на изстрелване.

Снимка: NASA/Chris Gunn

Виж още: Тези Android и iOS приложения бъркат дълбоко в джобовете ни без знанието ни

 

Тагове: