Ракетата New Shepard на Blue Origin направи във вторник успешен тест на новите сензори на НАСА, предназначени за кацане на Луната.

Според Blue Origin "демонстрацията на лунния сензор за кацане е първият полезен товар, монтиран от външната страна на ракетата, New Shepard и по този начин се тества технология, предназначена за постигане на висока точност на кацане. Това ще даде възможност за дългосрочно изследване на Луната, както и за бъдещи мисии до Марс".

Капсулата New Shepard, изстреляна с малка ракета за многократно използване, която кацна вертикално, един ден ще транспортира до шестима астронавти. Ракетата достигна 106 километра над морското равнище, преди да се върне и да кацне в пустинята в Западен Тексас. Полетът продължи 10 минути и 9 секунди. Това беше 13-ият тестови полет на New Shepherd и първи за тази година.

Новият космически кораб е първата от поредица ракети за суборбитален туризъм, които компанията се надява да използва. С тях клиентите с дълбоки джобове ще могат да изпитат няколко минути полет в микрогравитация, преди да се върнат безопасно на земната повърхност. Причудливата фалическа форма на ракетата предизвика закачливи коментари из интернет пространството, но в нея няма нищо несериозно - New Shepard трябва да бъде и научна платформа, която да осигури безопасен и евтин суборбитален достъп.

Основана през 2000 г. от милиардера Джеф Безос, Blue Origin започна работата по New Shepard през април 2015 г., след като кръсти ракетата на първия американец в Космоса Алан Шепард. Миналата година Безос разкри визията си за лунна сонда, наречена Blue Moon, която трябва да бъде готова към 2024 г. Компанията получи поръчка от NASA за участие в програмата Artеmis за изпращане хора на Луната.

Снимка: NASA

Виж още: Америка може би е открита от хората 10 000 години по-рано, отколкото се смяташе досега

Тагове: