Агенцията за напреднали изследователски проекти в областта на отбраната за първи път изведе в полет хеликоптер UH-60A Black Hawk без пилот. Програмата за автоматизация на труда в пилотската кабина на DARPA беше използвана за летене на хеликоптера на автопилот над Форт Кембъл, щата Кентъки.

Black Hawk е оборудван с автономна летяща технология Sikorsky Matrix и DARPA казва, че е повторил „безпилотния полет“ с успех при още един опит.

„Пилотите могат да се съсредоточат върху управлението на мисията вместо върху механиката“, казва в изявление Стюарт Йънг, програмен мениджър в офиса за тактически технологии на DARPA. „ALIAS (съкратено от Aircrew Labor In-Cockpit Automation System) включва способността да се управлява самолет или хеликоптер по всяко време на деня или нощта, със и без пилоти и в различни трудни условия като оспорвана, претоварена и влошена визуална среда.“

Американските военни от години експериментират с автономни хеликоптери. Така например военноморските сили тестват безпилотния MQ-8C Fire Scout на Northrop Grumman от близо десетилетие, а самолетящ хеликоптер K-Max доставя товар на морски пехотинци в отдалечени места в Афганистан.

DARPA също така разглежда други технологии за автономни самолети - от скромни роботизирани колесници за хеликоптер до концепции за футуристични дронове за доставка и иновативните модели X-Plane, които са по проекти на компании като Boeing and Sikorsky, Karem Aircraft и Aurora Flight Sciences.

Снимка: DARPA

Виж още: Изкуствен интелект ще разпознава дали сте болни от COVID-19 според кашлицата ви

 

Тагове: