По-рано тази седмица 19-годишният Джак Суини спечели малко интернет слава, когато Protocol публикува история за един от неговите ботове в Twitter. Студентът поддържа ElonJet: тракер, който поства, когато частният самолет на Илон Мъск излита и каца. Суини има няколко други такива ботове, които използват публично достъпни данни за въздушния трафик, за да следват частните самолети на знаменитости като Бил Гейтс и Джеф Безос. Въпреки това със 180 000 последователи, които се увеличават, акаунтът на ElonJet е най-известното творение на Суини.

И именно тази популярност привлече не друг, а Илон Мъск към бота.

Миналия месец предприемачът се свърза със Суини относно ElonJet. „Можеш ли да свалиш това? Това е риск за сигурността“, каза тогава той. Мъск каза още на Суини, че ще му даде 5000 долара, за да изтрие акаунта и да попречи на „лудите“ да разберат местонахождението му. Суини направи насрещно предложение. „Има ли шанс да увеличим това до 50 000 долара? Това би било голяма подкрепа за таксата в колежа и вероятно би ми позволило да си взема кола, може би дори Модел 3.“

Мъск му отговори, че ще помисли за това, но двамата не са говорили оттогава. По това време Суини заяви пред Protocol, че не се притеснява, че Мъск го е игнорирал. Работата му върху ElonJet го е научила как да кодира и му осигури работа на непълно работно време в компания, наречена UberJets. Освен това като самопровъзгласил се фен той успя да участва в разговор с един от своите идоли.

Сега тийнейджърът изглежда е променил версията си. В ново интервю за Business Insider той казва, че е решил да излезе публично с предложението на Мъск, след като милиардерът изглежда е загубил интерес да сключи сделка.

„Той тръгна по обратния път от мен, така че защо да не отида и аз по обратния път от него?“, пита той реторично пред изданието. „Проучих нещата и 5000 долара не са достатъчни“, твърди Суини. Той каза на Business Insider, че първоначалната оферта няма да замени „забавлението“, което е чувствал, докато работи върху бота.

Но и сега не изглежда, че Мъск проявява интерес да преговаря със Суини. След първоначалния им разговор главният изпълнителен директор на Tesla и SpaceX приложи някои от техническите съвети, които Суини му даде, за да направи самолета си по-труден за проследяване. Съобщава се, че по това време Мъск също е казал на Суини, че „не чувства, че е правилно да плаща, за да спре този бот“.

Вероятно има право за себе си.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Евтината е-кола на Tesla е все по-далеч от вашия гараж