В доклад на Ройтерс изданието разкрива, че продължаващите високи нива на трудови инциденти в SpaceX все още не са намалели в сравнение с предходните години. На някои места стойността на SpaceX е над девет пъти по-висока от средната за индустрията.

SpaceX представи най-пълния си доклад за наранявания на работното място пред американските регулатори през 2023 г., като обхвана осем от обектите си в страната. Те включват както физически сгради като централата в Хоторн, Старбейс и Кейп Канаверал, така и нефизически локации като операции по възстановяване на двата бряга.

Средната стойност на трудовите злополуки в индустрията според властите е 0.8 злополуки на 100 работници. В най-добрия си обект SpaceX има средно 1.5 на 100 работници. Това е съобщено от SpaceX за нейния обект в Редмънд, където компанията произвежда своите сателити Starlink за изстрелване от Ванденберг и Кейп Канаверал.

През февруари SpaceX беше глобена от Департамента по труда на Вашингтон, след като в завода в Редмънд се случи "почти ампутация". Разследването установи, че SpaceX не е успяла да осигури достатъчно безопасна среда за работата, която се е извършвала там. И това беше в долния край на списъка.

В горната част на списъка се намираше един уникален за SpaceX пазар - възстановяването на ракети. Екипът за възстановяване на ракети на Западното крайбрежие на SpaceX имаше над девет пъти по-висок процент от средния за индустрията - 7.6 на всеки 100 работници. За разлика от тях колегите му от Източното крайбрежие отчитат коефициент на травматизъм от 3.5 на всеки 100 работници.

Тези цифри са самостоятелно докладвани от SpaceX на властите, които агенцията оповести публично преди няколко седмици. За разлика от предишни години SpaceX докладва данни за нараняванията в почти всички свои обекти, включително Starbase, Макгрегър и Кейп Канаверал, като нито един от тях не е под средната стойност за индустрията.

Най-новият ѝ обект, друга фабрика на Starlink в окръг Бастроп, Тексас, която отвори врати преди малко повече от шест месеца, вече има показател от 2.5 наранявания на 100 работници.

Това не е първият случай, в който SpaceX получава негативна оценка за своите трудови злополуки. Друго разследване на Ройтер от миналата година установи 600 недекларирани наранявания.

През последните две десетилетия Илон Мъск усилено настоява SpaceX да направи невъзможното, което той успя да направи, но както се вижда, изглежда, че това е свързано с голям риск за благосъстоянието на служителите му. През 2014 г. служител на SpaceX загина, след като падна от купчина изолация, която се опитваше да задържи по време на транспортиране върху ремарке, тъй като нямаше подходящи ремъци.

Снимка: Unsplash

Виж още: Apple работи по свой езиков модел за локално ползване директно в телефона ви