NASA предприема повече стъпки за подкрепа на нови комерсиални космически станции в ниска околоземна орбита (LEO). NASA проведе онлайн брифинг за "търговски LEO дестинации" във вторник (23 март). С очакванията Международната космическа станция (МКС) да се пенсионира още през 2024 г. - или евентуално през 2028 г., ако мултинационалните партньори се съгласят - NASA иска да включи индустрията в ново поколение космически станции. NASA обмисля също така партньорите ѝ в МКС да участват в нова търговска космическа станция, въпреки че подобни преговори са на ранен етап, като се има предвид колко нова е идеята.

"МКС е невероятна система, но за съжаление няма да продължи вечно; тя може да преживее непоправима аномалия по всяко време", казва Фил Макалистър, директор по комерсиални космически полети в централата на NASA, на брифинга във вторник.

"Почти всяка космическа инициатива може да отнеме известно време и по-дълго, отколкото бихте могли да се надявате, така че наистина чувстваме, че времето за започване е сега, когато МКС все още е в добро състояние и осигурява добри възможности във всички сфери," добавя той.

Очаква се наскоро обявената програма на агенцията за търговско развитие на LEO да публикува първия проект за обявяване на предложения през април, а окончателната версия ще последва през май. Планът е да доведат предложените търговски космически станции до етапа на предварителния преглед на проекта до края на фискалната 2025 г., а NASA да обсъди потенциални клиенти и дестинации за орбиталните съоръжения.

Привличането на партньори от частния сектор сега ще им позволи да имат по-голям залог в играта на този ранен етап, особено със стимула, че могат да запазят собствената си интелектуална собственост за други начинания.

Програмата ще започне с две до четири финансирани споразумения, които позволяват на NASA да работи с външни организации по приоритетите на агенциите. Споразуменията, които се очаква да имат обща стойност между 300 милиона и 400 милиона долара, трябва да бъдат възложени през четвъртото тримесечие на 2021 г. за финансиране на работата, започваща през фискалната 2022 година, която ще бъде завършена през фискалната 2025 година.

Снимка: Axiom Space

Виж още: Kриптовалутата Libra на Facebook може да дебютира в ограничена форма в началото на 2021 г.