Популациите на гръбначните животни в световен мащаб са намалели средно с 60 процента само за 40 години. За това алармира докладът "Жива планета 2018" на WWF.

Тези данни потвърждават, че водеща предпоставка за това е нарастващото потребление, изразено в свръхексплоатацията на природните ресурси.

Докладът на WWF "Жива планета" излиза веднъж на всеки две години. Според тазгодишното издание ние оказваме все по-силен натиск върху екосистемите, които поддържат живота на Земята.

От 1970 г. до 2014 г. в дивата природа не са могли да оцелеят 60 процента от рибите, птиците, земноводните, рептилите и млекопитаещите. Всички те са станали жертва на човешката дейност и начин на живот.

Според доклада природата осигурява услуги на стойност около 125 трлн. долара годишно, включително достъп до въздух, прясна вода, храна, енергия и лекарства. Става ясно обаче, че има многобройни връзки между цялостното въздействие върху здравето, ресурсите, храната и сигурността, неравномерното разпределение на тези блага и влошаващото се състояние на природните системи на Земята. Услугите на природата и биологичното разнообразие изчезват с тревожна скорост.

Въпреки опитите тази загуба да се спре чрез международни споразумения като Конвенцията за биологичното разнообразие, човечеството се проваля, става ясно от изследването.

“Ситуацията е много тежка и продължава да се влошава. Единствената добра новина е, че знаем причината за изчезването на животните – това сме ние, хората!“, коментират учените.

За да се постигнат ангажиментите по отношение на климата и на устойчивото развитие, обръщането на негативната тенденция за природата е от решаващо значение.

Тагове: