MIT има нов робот, който може да се окаже много полезен в зони на бедствие или в среда, която е недостъпна за хората. Същите тези среди вероятно биха имали много ниска видимост, което означава, че камерите и визуалните сензори на един нормален робот не биха били от никаква полза. Сheetah 3 на MIT обаче не е обикновен и може да се изкачи по стълбите без помощта на визуални сензори или камери.

С добавянето на способности за катерене Cheetah 3 вече може да скача и да се движи по неравен терен, да се изкачва по стълби, покрити с препятствия, и да възстановява равновесие бързо, ако бъде натиснат или ударен. Ботът тежи около 90 килограма - тегло, сравнимо с пораснал лабрадор. Ботът заменя очите със способността да "усеща" пътя си около заобикалящата го среда, като използва "придвижване на сляпо", подобен на начина, по който се придвижваме в тъмна стая.

Изследователите казват, че визуалните системи може невинаги да са точни или достъпни, така че разчитат на тактилна информация, за да позволят на бота да бъде по-бърз. Фантастичната визия на Cheetah 3 ще бъде представена през октомври на конференция за интелигентни роботи. Заедно с възможностите за "придвижване на сляпо" изследователите ще покажат и подобрения хардуер за роботи.

Този подобрен хардуер дава на бота разширен обхват на движение в сравнение с предишните поколения. Това му позволява да се движи назад и напред и да се завърта от една страна на друга. Част от причините, поради които Сheetah 3 е умела в движенията си, без да вижда, идва от нови алгоритми, които екипът е развил.

Един от алгоритмите е за откриване на контакт, а другият е алгоритъм за управление на модела за предсказване. Първият позволява на бота да определи кога е най-доброто време да скочи във въздуха или да остане на земята. Това му позволява да реагира по различен начин, когато стъпи на голяма скала или на малка клонка. Другият алгоритъм може да изчисли фини движения на тялото и краката на робота.

Тагове: