В диамант, добит дълбоко под земната повърхност, учените откриха първия пример за невиждан досега минерал.

Наречен давемаоит на известния геофизик Хо-куанг (Дейв) Мао, минералът е първият пример за калциев силикат перовскит с високо налягане (CaSiO3), открит на Земята. Друга форма на CaSiO3, известна като воластонит, често се среща по целия свят, но давемаоитът има кристална структура, която се образува само при високо налягане и високи температури в земната мантия, предимно в твърдия слой на Земята, задържан между външното ядро ​​и кората.

Давемаоитът отдавна се очаква да бъде разпространен и геохимично важен минерал в мантията на Земята. Но учените никога не са открили никакви преки доказателства за съществуването му, защото се разпада на други минерали, когато се движи към повърхността и налягането намалява. Въпреки това анализ на диамант от Ботсвана, който се е образувал в мантията на около 660 километра под повърхността на Земята, разкри проба от непокътнат давемаоит, уловена вътре. В резултат на това Международната минералогическа асоциация вече потвърди давемаоита като нов минерал.

„Откриването на давемаоит дойде като изненада“, казва водещият автор Оливър Чаунер, минералог от Университета на Невада, Лас Вегас, пред Live Science.

Чаунер и неговите колеги откриват пробата от давемаоит с техника, известна като синхротронна рентгенова дифракция, която фокусира високоенергиен лъч рентгенови лъчи върху определени точки в диаманта с микроскопична прецизност. Чрез измерване на ъгъла и интензитета на връщащата се светлина изследователите могат да дешифрират какво има вътре, каза Чаунер. Пробата от давемаоит в диаманта е била само няколко микрометра (милионни от метъра) по размер, така че по-малко мощните техники за вземане на проби биха я пропуснали.

Смята се, че минералът играе важна геохимична роля в мантията на Земята. Учените предполагат, че той може да съдържа и други микроелементи, включително уран и торий, които отделят топлина чрез радиоактивен разпад. Следователно давемаоитът може да помогне за генерирането на значително количество топлина в мантията.

В проучване от 2014 г., публикувано в списание Science, изследователите описват друг теоретичен минерал с високо налягане от мантията, известен като бриджманит. Пробата от бриджманит обаче не произхожда от мантията, а по-скоро вътрешността на метеорит. Откриването на давемаоита показва, че диамантите могат да се образуват по-надолу в мантията, отколкото се смяташе преди, и предполага, че те може да са най-доброто място за търсене на повече нови минерали от мантията.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Ето как Луната може да поддържа 8 млрд. души с кислород за 100 000 години