Част от метеорит, открит в Алжир, може да е част от древна планета, която никога не се е формирала напълно. Според анализ на скалата нейният състав и възраст предполагат, че тя не само е по-стара от планетата Земя, но и е могла да се формира вулканично.

Това е важно, тъй като означава, че е можело да е част от кората на обект, наречен „протопланета“. Метеоритът, наречен Erg Chech 002, е научно прозрение за ранните етапи на формиране на планетата.

Намерен е през май 2020 г., а няколкото открити парчета скала тежат общо около 32 килограма. Съставът ѝ показа, че трябва да е дошъл от тяло, което е имало вътрешна система за топене - един от средните етапи на формирането на планетата.

Erg Chech 002, който носи псевдонима EC 002, е изследван от екип от учени, водени от геохимика Жан-Аликс Бара от Университета на Западен Бретан във Франция. Анализът на екипа установил, че скалата е наистина стара. Всъщност радиоактивното разпадане на елементите в нея предполага, че те са кристализирали преди около 4565 милиарда години.

„Този ​​метеорит е най-старата магматична скала, анализирана до момента, и хвърля светлина върху образуването на първичните кори, които са покривали най-старите протопланети“, се казва в статията.

Изследването добавя: „Корите на най-старите протопланети са практически неизвестни поради оскъдността на пробите. Тук описваме най-старата известна лава, която е кристализирала преди около 4565 млн. години и се е образувала чрез частично топене на хондритно основно тяло“.

Систематиката 26Al-26Mg предполага, че изминалото време между топенето и кристализацията е било значително вероятно поради вискозитета на магмата. Смята се, че свръхземята - която се нарича Gliese 486 b - може да държи ключа за намирането на извънземен живот.

Снимка: Pikrepo

Виж още: 5G и LTE връзката на iPhone 12 понякога изчезва мистериозно