Дирижабълът Solar Airship One, творение на Euro Airship, се впуска в одисея на иновациите с цел да промени пейзажа на екологичните пътувания. Това новаторско начинание има за цел да обиколи земното кълбо, без да каца на земята, като използва безграничния потенциал на слънчевата и водородната енергия.

Това амбициозно начинание има за цел да обиколи земното кълбо, без да докосва земята, разчитайки единствено на слънчевата и водородната енергия. Подобно постижение обещава да доведе до забележително намаляване на разхода на гориво и емисиите на CO2 с 80% в сравнение с традиционните самолети.

Мисията на Solar Airship One е да предприеме екваториално пътуване около света, като за 20 - 30 дни ще измине невероятните 21 598 морски мили. Той ще поддържа средна височина от 1500 метра, като разполага с подсилена обвивка с двоен слой, който служи както за стабилност, така и за регулиране на температурата.

Впечатляващите 15 газови обвивки, управлявани индивидуално от сложен софтуер, осигуряват маневреност при различни атмосферни условия. Забележително е, че вграждането на слънчево фолио в горната половина отваря вратата към вечен полет, тъй като то постоянно зарежда батериите на дирижабъла. Водородните горивни клетки поемат щафетата по време на нощните пътувания, като задвижват електрическите двигатели.

Освен пионерска технология Euro Airship има и по-широка визия: да образова и да се застъпва за екологична мобилност на фона на продължаващите дискусии за изменението на климата и устойчивостта в авиационната индустрия.

Euro Airship ще започне изграждането на Solar Airship One през 2024 г., а окончателното му сглобяване е планирано за следващата година. През 2026 г., след експерименталното сертифициране, започва дръзкото им пътуване.

Снимка: Euro Airship

Виж още: Астероидът, избил динозаврите, се оказва най-добрия приятел на цветята в постапокалиптичния свят