През коя година човешката популация ще нарасне твърде много, за да може Земята да я поддържа? Отговорът всъщност е още около 1970 г. според изследване на Световния фонд за дивата природа. Към тази дата се е приемало, че население от около 3 милиарда и половина души на планетата се счита за устойчиво. Но изчислявано към вече изминалата Нова година, населението е 8 милиарда. Днес дивите растения и животни вече нямат места за живот. Учени смятат, че Земята страда от криза на масово измиране в мащаб, невиждан от времето на динозаврите.

През 1991 г. един вид сьомга е застрашен. Днес в тази графа попадат 14 популации от сьомга. Те са били изтласкани от реките поради унищожаването на местообитанията, затоплянето и замърсяването.

Още през 60-те години на XX век учените предупреждават, че пренаселеността ще предизвика масов глад, а топлината от парникови газове ще разтопи полярния лед и човечеството ще завладее дивата природа. Днес хората са превзели над 70% от сушата на планетата и 70% от сладката вода.

Изследванията предполагат, че днешният темп на изчезване е до 100 пъти по-бърз от типичния в близо 4 милиарда години история на живота. Тези пикове представляват няколкото пъти, когато животът се срива в световен мащаб. И последните, изпитали това, са били динозаврите преди 66 милиона години.

Има пет пъти в историята на Земята, когато се е наблюдавало масово изчезване. Под този термин се разбира, че най-малко 75% от известните видове изчезват от лицето на Земята. Сега сме свидетели на това, което много хора наричат ​​шестото масово изчезване, при което същото нещо може да се случи в нашето време, категорични са някои учени.

Най-лошите последици са в Латинска Америка, където проучването на Световния фонд за дивата природа казва, че изобилието на диви животни е намаляло с 94% от 1970 г. насам. Вече консумираме 175% от това, което Земята може да регенерира, и то при положение че половината от човечеството, около четири милиарда, живее с по-малко от 10 долара на ден.

Снимка: Unsplash

Виж още: Откриха два извънземни материала в метеорит