Вече знаехме, че има проблеми при младата компания на Илон Мъск, изучаваща възможните взаимодействия на мозък-компютър - Neuralink. Още преди време служителите предупредиха за задаващ се хаос, тъй като според тях Мъск настоява за прекалено амбициозни цели. Експертите по темата казват, че бързината на Мъск обещава да остави на заден план дълбоките предизвикателства, които стоят на пътя на комерсиалния мозъчен имплант за хора, и омаловажава дълбоките етични въпроси, които ще възникнат, ако успее.

Друг сериозен проблем са критиките за начина, по който предприятието третира субектите на тестовете върху животни. Сега скандален доклад на Ройтерс съобщава, че тези опасения са се задълбочили значително под формата на федерално разследване относно хуманното отношение към животните в компанията от генералния инспектор на Министерството на земеделието на САЩ по искане на федерален прокурор.

Докладът на Ройтерс звучи обширно, като се основава на това, което новинарската агенция твърди, че са интервюта с множество настоящи и бивши служители на Neuralink във „време на нарастващо несъгласие на служителите относно тестовете на Neuralink върху животни“.

Конкретните обвинения са мрачни, като Ройтерс съобщава, че от 2018 г. до сега Neuralink е убила около 1500 животни - предимно овце, прасета и маймуни. Не е ясно колко от животните са умрели конкретно след имплантиране на прототипния мозъчен чип на компанията - който Мъск каза тази седмица, че очаква да бъде имплантиран в хора до шест месеца, - но по-рано беше съобщено, че 21% от маймуните са умрели поради проблеми с устройствата.

Източници са заявили пред Ройтерс, че много грешки, застрашаващи благосъстоянието на животните, са можели да бъдат избегнати. Например служителите споделят, че компанията твърди, че е провалила операцията на две прасета, когато имплантирала чиповете им на грешния прешлен, което кара ветеринарния лекар на компанията да препоръча убиването на едно от животните поради неговото „лошо психологическо състояние“.

Още по-лошо, разказите сочат, че грешките, довели до смъртта на животните, понякога се задълбочават от това, че Мъск принуждава компанията да работи по-бързо, отколкото е безопасно. Един служител споделил с колеги, че работата на компанията върху животни е „хакерска работа“. Според Ройтерс много служители са изразили опасенията вътрешно, а някои са напуснали изцяло компанията поради опасения за това как се третират животните.

Друга подробност по-скоро напомня на грозен ретроактивен подход към научната литература: след като Мъск описа подхода на компанията към хирургията като „потвърждаващ, а не проучвателен“, се твърди, че изследователите на компанията са били инструктирани да изтрият думата „проучвателен“ от заглавията на проучванията със задна дата и да избягват използването му в бъдеще.

Проблемите на Neuralink с възприемането на нейните тестове върху животни се натрупват от известно време. PETA се изказа против компанията и в момента се води съдебна битка за получаване на снимки на маймуни, върху които Neuralink експериментира в Калифорнийския университет - Дейвис.

Едно федерално разследване обаче - както и това, което звучи като нарастващо недоволство в компанията срещу диктаторския управленски стил на Мъск - може да хвърли бързо сянка върху предприятието на компанията, което вече е скандално. Драмата също идва в момент, когато Мъск е изправен пред сериозни предизвикателства в току-що придобития си сайт за социални медии Twitter, както и забавяния в SpaceX и редица проблеми в Tesla.

Снимка: Unsplash

Виж още: Neuralink планира да започне тестовете върху хора до 6 месеца