Изследователите са открили най-малко два нови минерала, които никога не са били виждани на Земята преди, в масивен метеорит, открит в Сомалия преди две години.

Както се съобщава от Live Science, изследователи от Университета на Алберта откриха „новите за науката“ минерали в един 70-грамов срез от 15-тонен метеорит, открит в Източна Африка през 2020 г. Екипът изследва пробата от космическа скала, след като беше изпратен за класификация, но извършиха допълнителни изследвания при намирането на минералите.

Двата минерала са наречени елалиит и елкинстантонит. Първото име произлиза от самия метеорит, който е наречен „Ел Али“ като пряка препратка към града, в който е открит, в района Хийран в Сомалия. Вторият минерал носи името си от планетарния експерт Линди Елкинс-Тантон в знак на признание за нейния принос към науката.

„Винаги когато откриете нов минерал, това означава, че действителните геоложки условия, химията на скалата са били различни от това, което е било открито преди“, каза в изявление професор Крис Хърд от Университета на Алберта. „Това е, което прави всичко вълнуващо: в този конкретен метеорит имате два официално описани минерала, които са нови за науката“.

Екипът вярва, че новооткритите минерали могат да съдържат някои важни улики за образуването на астероиди. Те планират да изследват допълнително и двете вещества и се надяват да определят условията в метеорита, когато се е образувал, за да предложат потенциално по-добро разбиране на геоложките процеси на астероида, от който идва метеоритът.

За да извърши това допълнително изследване, екипът се надяваше да получи повече проби от метеорита, но плановете им може да са под въпрос, тъй като Хърд каза, че изследователите са получили новини, че космическата скала е стигнала до Китай в търсене на потенциален купувач - което често е случаят с метеоритите, защото те имат висока продажна стойност поради техния недостиг.

Някои космически скали са по-търсени от други, но ако се интересувате от по-високия клас на този пазар, трябва да знаете, че има гигантски метален астероид, разположен между Марс и Юпитер, чиято стойност се оценява на 10 000 квадрилиона долара. Изследователите обаче са решили да не използват металната му маса за каквато и да е бизнес печалба.

Снимка: Unsplash

Виж още: Сан Франциско одобри използването на роботи от полицията като крайна мярка