Изпращането на хора в Космоса е сериозно начинание и изисква голяма и мощна ракета, която да помогне не само за космонавтите, но и за складираните всички необходими материали и екипировка. Ето защо ракетата Saturn V, използвана през 60-те и 70-те години за мисиите Apollo до Луната, е най-голямата, строена някога - 110 метра, припомня Tech Radar.

Компанията Blue Origin на милиардера Джеф Безос обаче се захваща с конструкцията на нова ракета на име New Glenn, която с височина от 95 метра ще бъде втората най-голяма ракета. Кръстена на първия американец в околоземна орбита Джон Глен, ракетата е проектирана да носи хора. Тя има седем двигателя ВЕ-4, чиято комбинирана мощ е достатъчна, за да изведе хора извън орбита на Земята. Освен това двигателната част е проектирана за многократна употреба, също както при новите ракети на SpaceX.

"Създаването и изстрелването на сегашната ни ракета New Shepard ни научи на толкова много практически неща за дизайна на ракетите и целият ни опит ще бъде включен в New Glenn", казва самият Безос.

Виж още: Основен за живота на Земята елемент се е появил след планетарен сблъсък

Тагове: