12 години след като бе започната от Европейската космическа агенция, мисията “Розета” за изследване на кометата 67P приключва, но точно сега идва нейното най-невероятно откритие.

Учените идентифицираха комплексни органични молекули в праха около кометата. Тези частици въглерод, кислород и водород са основните съставки за възникването на живот и откритието отново потвърждава съществуващата отдавна теория, че първите зачатъци на живот на планетата ни може да не са се зародили тук, а да са донесени от комети като 67Р. Въпреки че учените вече подозираха за наличието на такива молекули на небесни тела като Халеевата комета, този път “Розета” е успяла реално да улови органични прашинки, които да бъдат изучени. Първоначалните проучвания показват, че въглеродните молекули в праха са свързани в структури, подобни на органичната материя, открита в някои метеорити, открити тук, на Земята. Учените твърдят, че въглеродът е много по-комплексен от очакваното и дори не могат да му дадат конкретна формула или име.  

Споменаването на въпросните метеорити е важно, защото досега учените не бяха сигурни дали съдържащите органичния материал метеорити на планетата ни не са го получили тук.  

Сега обаче мисленето вече се насочва в посока на това, че тези органични материали могат да бъдат открити и на пътуващи в Космоса комети и метеорити.



Виж още: Китайски увеселителен парк ще изкачва посетители с балон до стратосферата

Тагове: