Както може би вече сте чули, преди малко повече от седмица една от ракетите SpaceX се взриви при подготовка за излитане, преди да изведе в орбита сателит на Facebook в Космоса. За щастие нямаше пострадали, но злополуката идва като изненада след скорошния низ от успехи на SpaceX при повторно приземяване на ракети в морето.

Оказва се, в частната космическа агенция също недоумяват причината, а сега и главният изпълнителен директор Илон Мъск е принуден да търси информация от свидетели. Макар и да продължават да разследват причината за експлозията, в петък Мъск се обърна към потребителите на Twitter с молба, ако някой разполага с видеокадри от събитието, да ги изпрати на SpaceX на имейл report@spacex.com. В поредица от туитове Мъск обяснява, че точната причина все още е загадка и че разследването "се превръща в най-трудния и сложен провал за последните 14 години".

Мъск отбелязва, че експлозията се е случила по време на рутинна операция при подготовка на космодрума, но двигателите на ракетата не са били активни, а и не е имало източник на топлина. Една теория, предложена от потребител на Reddit, който твърди, че е присъствал по време на експлозията, е, че външен обект е ударил ракетата, което е довело до запалването, завършва Slash Gear.

Виж още: Може би все пак сме извънземни - откриха органични молекули на кометата 67Р