В ранните години на своето съществуване Земята може да е била ударена от зародиш на друга планета с размерите на Меркурий, което на свой ред е позволило на планетата ни да запази запасите от въглерод, необходими за зараждането на живота тук, пише Space.com.

До това заключение достигат учени от университета "Райс" в щата Тексас, които се занимават с произхода, състава и структурата на скалите в земните недра.

Експериментите показват, че въглеродът произхожда от такива ядра на подобни на Земята тела и че може да бъде абсорбиран от силикатна мантия като земната. Предпоставка за това е предположението, че сплавите на желязото в ядрото са богати или на сяра, или на силиций. Ако първоначално въглеродът на Земята е разпределен далеч в Космоса или заседнал в ядрото, логичен е въпросът откъде идва въглеродът в мантията и биосферата.

Учените считат, че въглеродът и други подобни важни елементи, които сега присъстват на Земята, са дошли при сблъсък с метеорити или комети. След като изпробвали различни сценарии, учените се обединили около теорията, че млада планета, подобна на Меркурий, която вече се отличавала с богато на силиций ядро, се е сблъскала и е била погълната от Земята.

Виж още: Може би все пак сме извънземни - откриха органични молекули на кометата 67Р