Чак до последния си миг петият орбитален изпитателен полет на тежкотоварния космически кораб Starship на SpaceX беше огромен успех.

Първо, компанията успя безопасно да улови супертежкия ускорител на Starship с помощта на своята кула Mechazilla, която разполага с две ръце с „пръчици“ - озадачаващ инженерен подвиг.

Дори 50-метровата горна степен на ракетата успя да осъществи полет като по учебник, излитайки рано сутринта в неделя от изпитателната база на компанията в Бока Чика, щата Тексас, и да обиколи Земята в продължение на почти един час.

Кристално ясни кадри, предоставени от Starlink, показаха как космическият кораб леко се плъзга в пространството, а Земята се върти под него.

Точно преди да се приземи, космическият апарат извърши маневра „по коремче“, за да забави още повече спускането си. След това форсира двигателите си, за да се оправи и да забави спускането си над повърхността на океана.

Но секунди по-късно вероятно дистанционно управлявана камера, която се люлееше във водата, засне как космическият кораб се издига в огромно огнено кълбо - драматичен завършек на иначе безупречното изстрелване.

„Потвърдено е кацането!“, написа официалният акаунт на SpaceX в Twitter. „Поздравления за целия екип на SpaceX за вълнуващия пети летателен тест на Starship!“

Въпреки експлозията главният изпълнителен директор на SpaceX Илон Мъск я нарече огромна победа.

„Корабът се приземи точно в целта!“, написа той в социалната мрежа. „Втората от двете цели е постигната“, добави той, вероятно имайки предвид улавянето на ускорителя Super Heavy от компанията.

Предишните тестови полети не преминаха толкова добре. При последния полет през юни огромният космически кораб до голяма степен оцеля непокътнат, но безпомощно се разби в океана. Тогава аеродинамичните „клапи“ на Starship бяха унищожени от екстремните сили.

Тестовите полети на компанията през 2023 г. до голяма степен завършиха с масивни експлозии, което принуди компанията да преосмисли процеса в продължение на много месеци и да се справи с последиците.

По време на последния полет на Starship можеше да се види как бавно се поглъща от плазма, докато навлиза отново в земната атмосфера със скорост над 16 000 км/ч. Шестоъгълните плочки на топлинния щит на космическия кораб го предпазваха от екстремните температури. Дори клапите този път изглеждаха далеч по-добре в сравнение с тестовия полет на компанията през юни.

Следващият полет, наречен „Полет 6“, вече е получил зелена светлина от Федералната авиационна администрация, което създава предпоставки за още едно вълнуващо изстрелване. Естествено, шефът на SpaceX Илон Мъск използва възможността днес да потвърди амбициите си да изгради град на Марс с помощта на космическия кораб.

„Ако цивилизацията е сравнително стабилна през следващите около 30 години, на Марс ще бъде построен самоподдържащ се град с над милион души“, написа той в Х.

Снимка: Unsplash

Виж още: Антарктида се топи бързо: дали това е ужасяващо климатично предзнаменование?