Двама китайски астронавти току-що поставиха нов рекорд за страната си по излизане в открития Космос.

Йе Гуанфу и Ли Гуансу, двама от тричленния екипаж на китайската мисия „Шънчжоу 18“, прекараха около 8.5 часа извън космическата станция Tiangong на 28 май.

Това е по-дълго от всяка предишна китайска космическа разходка или дейност с космически апарат извън борда на станцията според държавната информационна служба Синхуа.

Йе и Ли „завършиха инсталирането на устройството за защита от космически отпадъци на космическата станция и инспекцията на извънкосмическото оборудване и съоръжения“, пишат в актуализиран доклад днес служители на Китайската космическа агенция (CMSA).

Космическият боклук е истински проблем за китайските космически служители; наскоро например Tiangong претърпя частична загуба на енергия след удар на боклук в слънчевите ѝ панели.

Новата разходка беше първата за Ли и втората за Йе, който също излезе извън Tiangong по време на мисията „Шънчжоу 13“ през декември 2021 г. Третият член на мисията „Шънчжоу 18“, Ли Кон, подпомагаше колегите си от вътрешността на станцията, като наблюдаваше космонавтите и техните дейности.

Това беше първата космическа разходка за шестмесечната мисия на „Шънчжоу 18“, която стартира към Тиангун в края на април. Предишният китайски полет с екипаж извърши две излизания в открития Космос извън Tiangong, а преди това „Шънчжоу 15“ постави национален рекорд за единична мисия с четири разходки.

Снимка: Unsplash/CMSA

Виж още: Hyundai IONIQ 5 N се изправя срещу Lamborghini Urus и Porsche Macan GTS в епична драг надпревара (ВИДЕО)