Продълженията на популярния научно-фантастичен епос Avatar могат да влязат в историята ако не с качество, то поне с финансовите си параметри. Според високопоставения служител на 21st Century Fox Лаклан Мърдок бюджетът на новите филми се оформя като доста сериозно перо.

"Продълженията на Avatar ще са най-скъпите филми на всички времена", категоричен е той.

Действително с планиран бюджет от един милиард долара четирите филма изглежда ще струват по 250 милиона поотделно. Сумата е внушителна, но пък всъщност далеч не е толкова много, колкото би звучала преди пет-шест години. В края на 2017 г. 250 милиона долара не е толкова немислим бюджет - The Fate of the Furious струваше точно толкова и успя да си върне 225 милиона долара от тях само от американските кита. В чужбина лентата изкара над един милиард долара. Не трябва да забравяме, че това е само бюджетът за изготвяне на филма, често рекламният бюджет добавя още половината от това към общата сметка.

Първият филм беше огромен успех и нова крачка в киното

Avatar 2 трябва да излезе по кината на 18 декември 2020 г. с амбициите да постигне поне успеха на предшественика си. Оригиналното приключение със сините извънземни е вторият най-печеливш филм в американската киноистория след Star Wars: The Force Awakens и вече далеч пред Titanic. В световен план обаче Avatar държи първото място по приходи, следван от Titanic и The Force Awakens. Продълженията имат сериозни предизвикателства пред себе си.

Тагове: