Двигателите на космическата капсула Starliner на Boeing продължават да прегряват и НАСА усилено работи по отстраняването на проблема, който отчасти доведе до блокирането на астронавтите на Международната космическа станция. Служители на НАСА признаха по време на пресконференция по-рано тази седмица, че през последния месец агенцията тихомълком е тествала един от дефектните двигатели на космическия кораб тук, на Земята.

След като в началото на юни космическият кораб имаше проблеми със скачването с МКС поради неизправност на двигателите, НАСА очевидно е започнала да проучва проблема в тестовия си център в Уайт Сандс, Ню Мексико, за да стигне до същината на проблема. Инженерите откриха, че четирите задвижващи устройства на кораба изглежда са прегрели.

Четирите двигателя на Starliner са разположени по периферията на ракетата в задвижващи капсули, които служителите на агенцията наричат "кучешки колиби". Поради конструктивен недостатък, който изглежда е бил открит по време на тези тестове, кучешките колиби имат изолация, подобна на термос, която задържа топлина, което от своя страна води до прегряване.

Заедно с откриването на проблема с горещата кучешка колиба по време на тестовете в Белите пясъци НАСА научи, че двигателите са били прекалено силни.

"Това, което установихме по време на този полет, е, че изстрелвахме двигателите повече от очакваното и бих казал по-често", обясни Стив Стич, ръководител на програмата за търговски екипаж на НАСА. "Когато казвам често, говоря за това колко близо е изстрелването на отделен импулс на подрулващото устройство до следващия импулс на това устройство."

"Това, което се опитваме да направим в Уайт Сандс, е наистина да възпроизведем точно какви са били тези импулси, които са видели тези подрулващи устройства, и след това да разберем ефектите от нагряването на тези импулси, а след това да се уверим, че няма непредвидени последици от тези импулси", продължи Стич.

Както обяснява Арс, чрез тестване на двигателя на земята НАСА се надява да установи дали той е бил повреден от допълнителното натоварване, на което е бил подложен.

Ако инженерите на агенцията успеят да докажат, че двигателят не е бил прекалено повреден, за да лети, това може да им помогне да определят дали Starliner е безопасен за връщане на блокираните астронавти у дома - и като се има предвид, че полетът, който трябваше да продължи само осем дни, сега се проточи до месец, тези тестове не могат да приключат достатъчно скоро.

Снимка: Boeing

Виж още: Ако използвате някои от тези пароли, незабавно ги променете