Според информация от Bloomberg, богатството на Джеф Безос се е увеличило с 13 милиарда долара този понеделник, което прави общата сума $189.3 милиарда. Това е най-голямото увеличение за ден, откакто агенцията води своя Billionaire Index.

Това увеличение отчасти се дължи на увеличаването на цената на някои технологични компании на стоковия пазар (Microsoft +4.3%; Tesla +9.5%). Акциите на Amazon са поскъпнали със 73% сравнение с миналата година по това време заради значително увеличеното онлайн пазаруване. Личното богатство на Безос е нараснало със $74.4 милиарда от началото на годината. В същото време условията за служителите, които сега имат повече работа от всякога, не са се подобрили. Дори са се влошили в някои случаи.

Проучване, направено през април, показва, че 34 от 170-те най-богати милиардери са добавили „десетки милиони“ през тази година към вече огромните си средства. В случая на Джеф Безос това са $25 милиарда печалба между 1 януари и 15 април тази година. За сравнение брутният вътрешен продукт на Хондурас донесе на страната 23.9 милиарда долара за цялата 2018 година.

Докладът предупреждава още, че милиардерите ще излязат като големите победители от тази пандемия, като много от тях няма да усетят икономическата криза или дори ще забогатеят още повече. Голяма роля в това играят и данъчните облекчения за тях, които от 1980 г. до 2018 са понижили данъците за богатите със 79%.

*Снимка: shutterstock

Вижте още: Amazon превръща култовата поредица Fallout в сериал (ВИДЕО)