Изпълнителният директор на Amazon Джеф Безос обяви, че ще започне да продава всяка година акции от компанията си, за да финансира космическото си начинание Blue Origin, пише The Verge.

Като третият най-богат човек на света според Forbes той планира годишно да взима по един милиард долара от акциите, които след това да влага в амбициозната си звездна програма. По този начин Blue Origin ще поддържа конкурентоспособността си спрямо SpaceX, докато двете компании се борят за това да бъдат пионери в частния космически транспорт.

Безос се надява, че към 2018 г. New Shepard вече ще бъде готов за пътувания за частни клиенти. Планът е дързък, но компанията вече успешно изстреля и приземи New Shepard цели пет пъти.

Срещу съответната сума пасажерите ще бъдат изведени до границата на открития Космос, където ще изпитат безтегловност и ще се насладят на уникална гледка към Земята. Междувременно Blue Origin продължава работата по още по-големия кораб New Glenn, който трябва да има капацитета на историческата ракета Saturn V, извела космонавтите до Луната.