Стъклото и пластмасата отдавна са стандартни за повечето дисплеи на устройства, но това може да се промени в близко бъдеще. В момента изследователите работят върху прозрачна дървесина като потенциална алтернатива на двата материала за екрани на смартфони и други приложения.

В доклад на Scientific American се описва подробно работата на изследователя Ларс Берглунд от Кралския технологичен институт KTH в Швеция и учени от Университета на Мериленд (UM) върху прозрачна дървесина. След години на експерименти изследователите смятат, че прозрачната дървесина има обещаващо бъдеще в различни приложения.

Ако се чудите как са направили дървесината прозрачна, това е процес, който включва модифициране или премахване на вещество, наречено лигнин. Това подобно на лепило вещество държи заедно подобните на тръбички клетки, които пренасят водата и хранителните вещества в дървото, и спомага за кафявия цвят на дървото. Изследователите са премахнали или избелили лигнина, за да премахнат цвета, след което са го запълнили с епоксидна смола, за да го направят прозрачен.

Според Берглунд и водещия учен Лиангбинг Ху от UM дебелите милиметри листове от прозрачна дървесина пропускат 80 - 90% от светлината. Тази пропускливост на светлината обаче започва да намалява, колкото повече се приближава дебелината на листа до един сантиметър. Освен това тестовете, при които се измерва колко лесно дървесината се счупва под налягане, показват, че прозрачната дървесина е три пъти по-здрава от плексигласа и 10 пъти по-здрава от стъклото.

Поради тънкия профил на дървените листове материалът се разглежда като потенциално чудесна алтернатива на стъклото и пластмасата за екрани. Той също така се разглежда като възможен кандидат за замяна на стъклото за прозорци. Прозрачните дървени прозорци обаче биха били по-близки до нещо като матирано стъкло. Установено е също така, че тези прозорци могат да се използват за имитиране на интелигентни прозорци, които преминават от прозрачни към оцветени.

Според доклада прозрачната дървесина все още не е толкова екологична, колкото стъклото, тъй като епоксидната смола е пластмасов продукт, получен от петрол. Но двете изследователски групи работят върху по-екологично устойчиви заместители като водороден пероксид с ултравиолетово излъчване и полимер на биологична основа, създаден от цитрусови кори.

Снимка: Unsplash/USDA Forest Service

Виж още: AI може да превърне в реалност 4-дневната работна седмица