Учените, наблюдаващи небето за астероиди, които могат да застрашат Земята, са достигнали нов етап, забелязвайки 10 000-ната относително голяма космическа скала, която обикаля около Слънцето близо до орбитата на Земята.

Откритието идва като част от текущата планетарна отбранителна работа на НАСА, която открива и наблюдава космически скали във вътрешната Слънчева система, за да гарантира, че няма голям астероид, който е на път да удари Земята. Към днешна дата учените не знаят за никакви космически скали, които представляват сериозна заплаха за Земята в близко бъдеще.

Въпреки че експертите по планетарна отбрана идентифицират всеки астероид, който могат, те са особено загрижени за тези с ширина най-малко 140 метра, които могат да причинят сериозни регионални щети при сценарий на удар. А към 6 февруари базата данни на НАСА за близо до Земята астероиди отбеляза откриването на 10 004 такива скали.

За контекст метеорът, който експлодира над Челябинск, Русия, през 2013 г., вероятно е бил с диаметър около 17 метра.

Астероидите с диаметър повече от 140 метра съставляват около една трета от астероидите около Земята, които учените са забелязали досега. Общо взето, учените са забелязали 28 266 близки до Земята астероиди към понеделник (14 февруари) според Центъра за изследване на близки до Земята обекти на НАСА, базиран в лабораторията за реактивно задвижване в Калифорния. Много от тези скали са толкова малки, че ако се сблъскат със Земята, ще изгорят безобидно в земната атмосфера.

Учените всъщност са най-загрижени за заплахата от астероиди с диаметър между 140 и 1000 м. Въпреки че по-големите космически скали могат да причинят катастрофални щети, експертите по планетарна отбрана са уверени, че са идентифицирали почти всеки такъв астероид, който идва в околностите на Земята, който НАСА определя като приближаващ се на 195 милиона километра от Слънцето.

Това е ярък контраст със средноголеми скали. Към днешна дата учените вярват, че са открили около 40% от близките до Земята астероиди, по-големи от 140 м, но по-малки от 1000 м. Конгресът помоли НАСА да работи за идентифицирането на 90% от тези космически скали.

Два ключови проекта ще помогнат на агенцията да се справи с тази цел. Едната е обсерваторията Vera C. Rubin в Чили, която трябва да започне наблюдения през лятото на 2023 г. Другият е космически телескоп на НАСА, наречен Near-Earth Object Surveyor, който ще открива астероиди в инфрачервена светлина, за да помогне на учените да забелязват по-тъмни скали. НАСА се надява да стартира мисията през 2026 г.

Снимка: NASA

Виж още: Десет готини трика за по-качествена смартфон фотография