Случвало ли ви се е да се борите да бъдете чути въпреки околния шум? Това не ви прави много различни от делфините, показва интересно ново изследване.

Публикувана наскоро в списание Current Biology, нова статия от Центъра за изследване на делфините във Флорида Кийс изследва двойка делфини на име Делта и Рийз, които морските биолози оборудваха със записващи тагове, за да определят как комуникацията им се променя в отговор на различни силни звуци, пуснати чрез високоговорители в басейна.

В дивата природа и в плен делфините комуникират помежду си чрез различни звукови трикове включително ехолокация и онези възхитителни щракания и свирукания, които хората толкова много обичат. Когато бяха изложени на звуци, подобни на вида силен сондаж, извършен от военната, петролната и корабната промишленост в експеримента, двойката реагира, като удължава разговорите си и ги направи по-силни, за да се опитат да бъдат чути над шума. Накратко: те крещят или пищят, за да бъдат чути един от друг - и често не успяват да го направят.

Не е изненадващо, че по-силните шумове водят до това, че Рийз и Делта имат дори по-големи трудности при общуването. При най-силните звуци те са успели да комуникират само в 62.5% от времето, установи проучването.

„Беше изненадващо да се види колко спада процентът на успеваемост“, казва Пернил Сьоренсен, биолог и докторант от университета в Бристол в Англия, съавтор на статията Current Biology, пред New York Times за експеримента.

Учените и преди са наблюдавали делфини в дивата природа, които изглежда променят поведението си в отговор на човешкото присъствие. Австралийско проучване през 2006 г. свързва по-занижено присъствие на делфини при наличие на по-голям брой туристически лодки за наблюдение на делфини.

Както каза поведенческият еколог Маурисио Кантор от Орегонския държавен университет пред New York Times, „обикновено е наистина трудно да се правят подобни изследвания в дивата природа“, оттук и нуждата от изследването в плен.

Това, което може би е още по-емоционално в това проучване, е, че Делта и Рийз очевидно бяха развълнувани да участват.

„Те винаги са били най-мотивираните животни“, разкрива Сьоренсен пред New York Time. „Двамата бяха наистина развълнувани да изпълнят задачата.“

Снимка: Unsplash

Виж още: Учени хванаха бактерии да използват невиждан досега трик за избягване на антибиотиците