Гигантски аквариум, съдържащ милион литра вода във фоайето на Radisson Blu в Берлин, се спука, наводнявайки хотела и близките улици.

AquaDom – дом на 1500 тропически риби – е висок 15.85 м и е описан като най-големия свободно стоящ цилиндричен аквариум в света.

Двама души са ранени от паднали стъкла след взрива.

Полицията каза, че има невероятни щети. Видео показва празен резервоар с вода, който се излива във фоайето на хотела. Гостите бяха изведени от хотела след инцидента в 05:50 часа местно време.

Говорител на пожарната в Берлин каза пред BBC, че по-голямата част от рибите са умрели и студеното време е затруднило опитите за спасяване. Резервоарът е съдържал повече от 100 различни вида.

Въпреки това служителят на пожарната бригада Джеймс Клайн по-късно каза пред местните медии, че няколко дузини риби са били открити живи на места, където се е събрала остатъчна вода. Той каза, че ги пренастаняват в други аквариуми.

Освен това Асошиейтед прес цитира служители, които казват, че работят за спасяването на други 400-500 риби в по-малки аквариуми под лобито на хотела, които са били лишени от кислород поради бедствието.

Пред Radisson Blu купчина отломки лежеше пред входните врати, които сега висят към улицата, изкривени под ъгъл от силата на експлодиращия резервоар. Аквариумът е модернизиран преди две години и има изграден асансьор с прозрачни стени за ползване от посетителите. Някои от стаите в хотела са обявени специално с изглед към него.

Пожарната служба на Берлин съобщи, че повече от 100 пожарникари са били изпратени на мястото и не е ясно какво е причинило счупването. Властите казват, че са използвали спасителни кучета, за да проверят зоната в хотела за потенциално ранени, но никой не е открит.

Полицията каза, че огромни количества вода се вливат в близките улици и хората в района трябва да шофират предпазливо.

Снимка: Unsplash

Виж още: Сан Франциско одобри използването на роботи от полицията като крайна мярка