Ново проучване разкри слаба, но правдоподобна връзка между чопленето на носа и увеличаването на риска от развитие на деменция.

В случаите, когато чопленето в носа ви уврежда вътрешните тъкани, критичните видове бактерии имат по-ясен път до мозъка, който реагира на тяхното присъствие по начини, наподобяващи признаци на болестта на Алцхаймер.

Тук има много условности, не на последно място, че досега подкрепящите теорията изследвания се основават на мишки, а не на хора, но констатациите определено си заслужават допълнително проучване – и биха могли да подобрят нашето разбиране за това как започва болестта на Алцхаймер, което остава нещо като мистерия.

Екип от изследователи, ръководен от учени от университета Грифит в Австралия, проведе тестове с бактерия, наречена Chlamydia pneumoniae, която може да зарази хората и да причини пневмония. Бактерията е открита и в повечето човешки мозъци, засегнати от деменция с късно начало.

Доказано е, че при мишки бактериите могат да се придвижат нагоре по обонятелния нерв (свързващ носната кухина и мозъка). Нещо повече, когато има увреждане на носния епител (тънката тъкан по покрива на носната кухина), нервните инфекции се влошават.

Това довело до отлагането на повече от амилоид-бета протеина в мозъка на мишката – протеин, който се освобождава в отговор на инфекции. Плаки (или бучки) от този протеин също се откриват в значителни концентрации при хора с болестта на Алцхаймер.

„Ние сме първите, които показаха, че Chlamydia pneumoniae може да отиде директно в носа и в мозъка, където може да предизвика патологии, които приличат на болестта на Алцхаймер“, казва неврологът Джеймс Сейнт Джон от университета Грифит в Австралия.

„Видяхме това да се случва в модел на мишка и доказателствата са потенциално страшни и за хората.“

Учените бяха изненадани от скоростта, с която C. pneumoniae се наложи в централната нервна система на мишките, като инфекцията се случва в рамките на 24 до 72 часа. Смята се, че бактериите и вирусите виждат носа като бърз път към мозъка.

Въпреки че не е сигурно, че ефектите ще бъдат същите при хората или дори че амилоид-бета плаките са причина за болестта на Алцхаймер, все пак е важно да се проследят обещаващите насоки в борбата за разбиране на това често срещано невродегенеративно състояние.

„Трябва да направим това изследване при хора и да потвърдим дали същият път действа по същия начин“, казва Сейнт Джон.

„Това е изследване, което е предложено от много учени, но все още не е завършено. Това, което знаем, е, че същите тези бактерии присъстват при хората, но не сме разбрали как стигат дотам.“

Чопленето на носа не е рядкост. Всъщност е възможно 9 от 10 души да го правят. Въпреки че ползите не са ясни, проучвания като това трябва да ни накарат да спрем – просто за всеки случай.

Планирани са бъдещи изследвания на същите процеси при хората – но дотогава Сейнт Джон и колегите му предполагат, че чопленето на носа и всякакви подобни интервенции „не са добра идея“ поради потенциалното увреждане на защитната тъкан на носа.

Един изключителен въпрос, на който екипът ще търси отговор, е дали увеличените отлагания на амилоид-бета протеин са естествен, здрав имунен отговор, който може да бъде обърнат, когато инфекцията бъде преборена.

Болестта на Алцхаймер е невероятно сложна болест, както става ясно от големия брой изследвания върху нея и многото различни ъгли, които учените разглеждат, опитвайки се да я разберат – но всяко изследване ни приближава малко по-близо до намирането на начин да я спрем.

„След като надхвърлите 65 години, вашият рисков фактор се повишава, но разглеждаме и други причини, тъй като това не е само възраст – това е и излагане на околната среда“, казва Сейнт Джон.

„И ние смятаме, че бактериите и вирусите са критични.“

Снимка: Unsplash

Виж още: Човешки мозъчни клетки оживяха в мозъка на плъх