Нашето Слънце не е толкова старо, колкото другите звезди в галактиката. Учените обаче вече се опитват да определят точно кога то ще изчезне. Разбира се, както можете да предположите, това не е толкова просто - в крайна сметка става въпрос за огромна топка енергия. Въпреки това учените успяха да разберат няколко ключови момента за бъдещето на Слънцето, включително края на текущата му фаза на живот.

Докато пълната смърт на Слънцето се очаква едва след трилиони години, някои учени смятат, че настоящата фаза от жизнения цикъл на Слънцето ще приключи след 5 милиарда години. В този момент масивната звезда в центъра на нашата Слънчева система ще изяде по-голямата част от водородното си ядро. На практика Слънцето, каквото го познаваме, ще е умряло. Когато това се случи, Слънцето ще се превърне в червен гигант. Той ще спре да създава топлина чрез ядрен синтез. Според NASA ядрото ще стане нестабилно и ще се свие около това време.

След като ядрото започне да става нестабилно, външните слоеве на Слънцето ще се разширят. Това разширение в крайна сметка ще погълне Меркурий и Венера. Освен това грубите слънчеви ветрове ще ударят Земята, като я лишат от магнитното поле, което генерира нейната атмосфера. Разбира се, има множество други заплахи от Слънцето, преди това да се случи.

Въпреки че идеята за смъртта на Слънцето е ужасяваща, има шанс човечеството дори да не е наоколо.

Според учените океаните на Земята ще бъдат изпарени от енергията на Слънцето след милиард години. По това време яркостта на Слънцето също ще се е увеличила с около 10 процента. Има и други заплахи от изменението на климата, които трябва да се вземат предвид.

В крайна сметка бъдещето на Земята е мрачно, поне учените твърдят, че е така. Може би затова толкова много хора са така фокусирани върху космическите пътувания, които да ни отведат до други планети. Това не само ще позволи на човечеството да продължи да оцелява, но и ще ни даде нов дом, в който да отидем, когато Слънцето в крайна сметка загине.

Снимка: lukszczepanski/Adobe

Виж още: Слънчевата система съществува в гигантска, мистериозна празнота и сега знаем защо