Астрономите от Тексаския университет са забелязали гигантска черна дупка в сърцето на многото сателитни галактики джуджета на нашата галактика - което означава, че в междугалактически термини тя е само на един хвърлей разстояние от нашата собствена Слънчева система.

Новооткритата черна дупка, наречена Лъв I, е приблизително със същия размер като предполагаемата черна дупка в центъра на Млечния път.

Изглежда също така, че тя е малко странно явление. Чрез измерване на гравитационното привличане, което има върху звездите около него, изследователите откриха, че е абсолютно масивна в сравнение с размера на галактиката домакин.

Екипът използва спектрографа VIRUS-W, прикрепен към телескопа Harlan J. Smith на McDonald Observatory в Тексас - силно чувствителен инструмент, способен да забелязва скоростите на звездите в далечни галактики.

„Моделите твърдят, че имате нужда от черна дупка в центъра; всъщност нямате нужда от много тъмна материя“, казва в изявление астрономът от UT Карл Гебхард, съавтор на статията, публикувана в The Astrophysical Journal.

Колкото повече е гравитационното привличане, толкова по-бързо се движат звездите. Смята се, че по-бързото им движение е индикация за по-високи концентрации на тъмна материя - мистериозната субстанция, която според много учени съставлява по-голямата част от масата във Вселената.

Но това, което не очакваха, е, че черната дупка на малката галактика джудже ще бъде много по-масивна от очакваното.

„Имате много малка галактика, която попада в Млечния път и черната ѝ дупка е толкова масивна, колкото тази на Млечния път“, продължава Гебхард. „Съотношението на масите е абсолютно огромно. Млечният път е доминиращ; черната дупка Лъв I е почти сравнима.“

Всъщност настоящите модели са голям удар по съществуващите теории около еволюцията на галактиките, тъй като „няма обяснение за този вид черна дупка в джуджета сфероидални галактики“, пояснява в изявлението докторантът и съавтор на проучването Мария Хосе Бустаманте.

Откритието може да принуди астрономите да пренапишат как разбираме разпределението на материята в галактиките. Ако масата на черната дупка Лъв I е висока, това може да обясни как черните дупки растат в масивни галактики.

Снимка: XMM-Newton, ESA, NASA

Виж още: Ето как Луната може да поддържа 8 млрд. души с кислород за 100 000 години