Камера на NASA на борда на сателита на Deep Space Climate Observatory (DSCOVR) засне уникална гледка към Луната, докато се движи пред осветената от Слънцето страна на Земята миналия месец. Серията от тестови изображения показва напълно осветената „тъмна страна“ на Луната, която никога не се вижда от Земята.

Изображенията са заснети от земната полихроматична камера за изображения на NASA (EPIC) - четиримегапикселова CCD камера и телескоп на сателита DSCOVR, обикалящ на 1 милион мили от Земята. От позицията си между Слънцето и Земята DSCOVR изпълнява основната си мисия за наблюдение на слънчевия вятър в реално време за Националната администрация за океани и атмосфера (NOAA).

EPIC поддържа постоянен изглед на напълно осветената Земя, докато се върти, предоставяйки научни наблюдения на озона, растителността, височината на облаците и аерозолите в атмосферата. След като EPIC започне редовни наблюдения следващия месец, камерата ще предостави серия от изображения на Земята, позволяващи изследване на ежедневните вариации по цялото земно кълбо. Около два пъти годишно камерата ще заснема Луната и Земята заедно, докато орбитата на DSCOVR пресича орбиталната равнина на Луната.

Тези снимки са направени между 15:50 и 20:45 часа EDT на 16 юли и показват Луната, която се движи над Тихия океан близо до Северна Америка. Северният полюс е в горния ляв ъгъл на изображението. Той е в оригиналната ориентация, взета от космическия кораб.

Обратната страна на Луната не е виждана до 1959 г., когато съветският космически кораб „Луна 3“ връща първите изображения. Оттогава няколко мисии на NASA изобразиха далечната страна на Луната с много детайли. Една и съща страна на Луната винаги е изправена пред земния наблюдател, тъй като Луната е приливно заключена със Земята. Това означава, че нейният орбитален период е същият като въртенето ѝ около оста си.

През май 2008 г. космическият кораб на NASA Deep Impact засне подобен изглед на Земята и Луната от разстояние от 50 милиона км. Серията от изображения показва как Луната минава пред нашата родна планета, когато е била само частично осветена от Слънцето.

Изображенията на Земята в „естествен цвят“ на EPIC се генерират чрез комбиниране на три отделни монохромни експозиции, заснети от камерата в бърза последователност. EPIC прави серия от 10 изображения, използвайки различни теснолентови спектрални филтри - от ултравиолетови до почти инфрачервени - за производство на различни научни продукти. Червените, зелените и сините канални изображения се използват в тези цветни изображения.

Комбинирането на три изображения, направени с интервал от около 30 секунди, докато Луната се движи, създава лек, но забележим артефакт на камерата от дясната страна на Луната. Тъй като Луната се е движила спрямо Земята между времето, когато са направени първата (червена) и последната (зелена) експозиция, тънко зелено отместване се появява от дясната страна на Луната, когато трите експозиции се комбинират. Това естествено лунно движение също произвежда леко червено и синьо изместване от лявата страна на Луната в тези непроменени изображения.

От далечната страна на Луната липсват големите, тъмни базалтови равнини, които са толкова изпъкнали от страната, обърната към Земята. Най-големите отдалечени страни са Mare Moscoviense в горния ляв ъгъл и кратер Циолковски в долния ляв ъгъл. От дясната му страна се вижда засенчена област от Луната.

„Изненадващо е колко по-ярка е Земята от Луната“, казва Адам Сабо, учен по проекта DSCOVR в Центъра за космически полети „Годард“ на NASA в Грийнбелт, Мериленд. „Нашата планета е наистина брилянтен обект в тъмното пространство в сравнение с лунната повърхност.“

Снимка: NASA/NOAA

Виж още: Ето как Луната може да поддържа 8 млрд. души с кислород за 100 000 години