20 юли 1969 година завинаги ще остане в историята, като деня, в който човек за първи път стъпи на Луната. Това е събитие от огромно значение за цялото човечество. При завръщането им на Земята Нийл Армстронг и Бъз Олдрин заслужено бяха посрещнати като герои.

Подобно събитие от колосален мащаб има и огромна маркетингова стойност. Произведени са хиляди продукти, кои възвеличаващи събитието, кои възползващи се от популярността му. Но нека се вгледаме в определението за Нийл Армстронг - „Първият човек стъпил на Луната“. „Стъпил“ е ключовата дума. Това дава голяма възможност за създаване на обувки, вдъхновени от събитието. 

Ако случайно ви хрумне идеята, че желаете да инвестирате в някои от представените в този текст кецове (част от тях са на особено висока цена), и  не можете да чакате до заплата, за да се сдобиете с тях, вземете  А1 Кредитна карта.  Можете да научите повече тук.

Ето и най-добрите модели:

Nike Air Max Lunar90 SP "Moon Landing"


Преди 5 години, на 14 юли 2014, Nike представиха може би най-готините кецове на лунна тематика досега: Air Max Lunar 90 SP. Американският гигант взе един от най-популярните си модели – Air Max 90, и го украси с дизайн, копиращ лунната повърхност. За придаване на завършен вид, на задната част бяха сложени два американски флага, същите като тези на костюма на Нийл Армстронг. Кецовете са толкова търсени, че към момента могат да бъдат намерени за $1000, което е сериозен скок от оригиналната им цена - $145.

 

Nike PG3 "NASA," "Apollo Missions" and "NASA 50th"


Освен с уменията си на корта NBA звездата Пол Джордж е известен и със своите Nike кецове вдъхновени от Playstation. Но не само видеоигрите са диктували стила на кецовете му. Другата му страст е изследване на Космоса. И откакто PG3 бяха представени през януари, от Nike направиха три модела, вдъхновени от NASA, Аполо 11 и мисията за кацане на Луната. PG3 „NASA” и „Apollo missions” включват присъщите за агенцията син и оранжев цвят и американското знаме, а „NASA 50th” има изцяло сребърен рефлективен оттенък в горната част.

Въпреки че всичките изглеждат различно откъм цветове, все пак имат някои общи черти. Една от тях е израз от Пол Джордж, който гласи: „Не ми казвайте, че небето е лимитът, след като има отпечатани стъпки на Луната“. Другата е, че подметките са направени да наподобяват стъпките оставени на Луната.

 

Adidas NMD HU Trail "CLOUDS MOON"


За разлика от кецовете на Nike, направени за Пол Джордж, Adidas NMD HU Trail „CLOUDS MOON” не са официална колаборация с NASA. Въпреки това нищо не казва лунна експедиция повече от това думата MOON да е изписана по цялата дължина на обувката. Освен това цветовете на обувката също напомнят за лунна повърхност. А ако се чудите кой е дизайнерът на тези обувки, това е Фарел Уилямс, който е и от артистите, отбелязали 50-ата годишнина от кацането на Луната.

 

New Balance x Ministry of Supply "MOS NB 574"


MOS NB 574 са другият претендент за най-добрите кецове на лунна тематика. За този чифт New Balance обедини сили с Ministry of Supply, а резултатът включваше доста препратки към Аполо 11. Компаниите казват, че идеята им е била „да се възползват от радикално разработените технологии, които използват дрехите ни, за да направят малка крачка напред в дизайна на кецовете“. Затова на тях ще видите сив силует, направен от „лунен велур“, който трябва да наподобява повърхността на Луната, по описанието на Нийл Армстронг - „фина и прахообразна, като прах от въглен“. Още повече, че MOS NB 574 идват в кутия, която напомня на тези, които астронавтите използват, за да съхраняват сухите си замразени храни.

 

Vans x NASA SK8-Hi "Space Voyager Black"


Няма как да говорим за кецове, без да споменем Vans. И за да направят чест на Аполо 11, те ни дадоха специално издание на своите SK8-Hi, включващи изцяло черна кожа в горната част и значка, отбелязваща лунната мисия и нейните астронавти. Vans дори стигнаха по-далеч и направиха цяла колекция от своята Space Voyager тема, включваща кецове и други аксесоари, отдаващи почит на Voyager 1 и 2 и други космически мисии.

 

Mercer "W3RD NASA Apollo 11"


Mercer Amsterdam може и да нямат популярността или обхвата на Adidas, Nike, New Balance и Vans, но това не значи, че техните „лунни“ кецове са по-лоши. W3RD NASA Apollo 11 са вдъхновени от костюмите на Нийл Армстронг и Бъз Олдрин, което си личи от белите цветове с червени и сини акценти. Малкото лого на NASA и сребърната линия, минаваща по дължината на обувката, допълнително придава завършен вид. Най-готиното обаче са може би записаните координати на обувката, водещи към Kennedy Space Center – мястото, откъдето излита Apollo 11.

 

Adidas Kobe Two "space Moon boots"


Adidas Kobe Two, направени за бившата NBA звезда Коби Брайънт, нямат нищо общо с Аполо 11. Присъстват в този списък, защото сред любителите на кецове са известни като space Moon boots заради необичайния си дизайн. Ако трябва да сме честни, от всички модели в списъка тези са най-грозните. Но фактът, че са се утвърдили като обувки, свързани не само с NBA, но и с Луната, гордо ги поставя до останалите модели.

 

General Electric "The Missions"


През 2014 от General Electric решиха да почетат Аполо 11 с лимитираната си серия високи кецове The Missions. GE изиграха сериозна роля при космическата експедиция през 1969 и отбелязаха това с тези обувки, които биха могли да минат годни за лунната повърхност. Според GE The Missions използват материали, изработени от същите леки въглеродни влакна, които са били използвани в реактивни двигатели, както и хидрофобно покритие, подобно на това, което не позволява на вятърните турбини да замръзнат при ниски температури. Обувките са създадени по случай 45-ата годишнина на Аполо 11 и затова са изработени само 100 бройки, всяка на цена от $200.

 

Nike "Moon Shoes"


Тези легендарен модел е създаден през 1969 година от един от създателите на компанията – Бил Бауарман. От Nike споделят, че името на обувките идва от подметката им, която оставя следи, подобни на тези, които Нийл Армстронг и Бъз Олдрин оставят на Луната. Другото специално за чифта е, че това е първата обувка, произведена от Nike. В момента са останали само около 12 чифта и заради високата им културна стойност всеки се продава на цена между $80 000 и $100 000.

Вижте още: NASA с едра новина за следващия човешки крак, който ще стъпи на Луната!