Европейски стартъп усъвършенства технологията, която ще бъде изпратена до Луната, за да произвежда кислород от лунната почва като част от демонстрационната мисия на Европейската космическа агенция (ESA) през 2025 г. Базираната в Белгия Space Applications Services създава три експериментални реактора по договор с ESA. Те ще бъдат използвани за фина настройка на процеса на производство на кислород, който ще бъде тестван на Луната като част от планираната демонстрация за използване на ресурсите на място (ISRU) през 2025 г.

Машината за производство на кислород ще разчита на процеса FFC Cambridge, първоначално разработен в края на 90-те години за директно извличане на титан от титанов оксид, който може да се намери в природата в минералите рутил и анатаз. Процесът - кръстен на изобретателите си Джордж Чен, Дерек Фрей и Томас Фартинг и университета Кеймбридж в Англия, където всички те са работили - използва електролиза, за да отдели чистия метал от рудата.

В лунната среда техниката ще раздели лунния реголит, за който е известно, че се състои от до 45% кислород, на метални сплави и чист кислород. Лунната пръст в този процес се използва като катод - електродът, през който електрически ток навлиза в електролитната клетка, освобождавайки кислород в процеса.

Докато изпращането на кислородни доставки от Земята работи отлично за краткотрайни космически пътувания или мисии, които могат лесно да бъдат презаредени, локално направеният кислород ще бъде от ключово значение за поддържане на дългосрочно човешко присъствие на всяко небесно тяло, казват хората зад проучването. Металните сплави, останали след екстракцията на кислород, също няма да бъдат изхабени. В бъдеще те могат да се използват за производство на компоненти за лунна база или марсианска станция, например с 3D печат.

В допълнение към метода FFC Cambridge, Space Applications Services проучва и друга техника за извличане на кислород от лунната почва: намаляване на водорода от илменит. Той е богата на титан руда, открита в някои области на Луната. Техниката на редукция включва изпичане на реголита в затворен съд заедно с водороден газ. В присъствието на топлина кислородът от илменита реагира с водорода и образува водна пара, която след това може да бъде разделена на кислород и водород.

В допълнение към поддържането на екипажа кислородът и водородът, произведени на Луната, могат да се използват като гориво за мисии, които се впускат по-дълбоко в Слънчевата система, например до Марс.

Снимка: ESA

Виж още: Wi-Fi устройствата ще могат да ни следят и да събират данни от 2024 г. с новия 802.11bf стандарт