След като разбуни духовете в шоуто Saturday Night Live, Илон Мъск излезе с нова и по-практична оферта за Dogecoin. Канадската инженерна компания Geometric Energy Corporation е подписала сделка със SpaceX за изстрелването на нейния сателит DOGE-1 до Луната в началото 2022 г. Както подсказва името, той е финансиран изцяло с Dogecoin и ще се превърне в първия комерсиален лунен сателит, заплатен само с криптовалута.

Той ще бъде изведен с ракета Falcon 9, ще тежи около 55 кг и ще събира данни от лунната повърхност чрез комбинация от камери и сензори. Според Мъск мисията ще демонстрира комерсиалното значение на криптовалутата отвъд пределите на Земята и ще постави основите на междупланетарната търговия.       

Бъдещите лунни мисии на Geomеtric Energy също ще разчитат на Dogecoin.

Времето на анонса е много подходящо, защото часове по-рано SpaceX счупи собствения си рекорд, като изстреля и приземи една и съща ракета Falcon 9 за десети път – най-много многократно използване на ракета на компанията. Въпреки че ракетите за многократна употреба не са новост, новината ясно подсказва, че те могат да се използват доста дълго, а употребата на криптовалута като Dogecoin подсказва как частните космически полети могат да се променят оттук насетне, и че интересите на SpaceX към Луната се простират отвъд космическия туризъм и правителствените поръчки. 

Снимка: SpaceX

Виж още: Новият Lenovo Legion има най-мощните говорители за смартфон в света