Европейската космическа агенция актуализира 3D звездната си карта, което я прави много по-богата, а също и по-вероятно да ви накара да се почувствате като малка прашинка в невероятно огромна вселена. Тази актуализирана карта включва звездни обекти на разстояние до 8000 светлинни години, докато първата покриваше само площ от 500 светлинни години.

Тя показва местоположението и яркостта на 1,7 милиарда звезди в нашата галактика и извън нея, с над половин милиард повече от първия набор от данни, които ESA пуска обратно през 2016 г. Още по-впечатляващо е, че тя включва и разстоянията и движенията на цели 1.3 милиарди звезди - предишната карта съдържа тези стойности само за 2 милиона.

Сателитът Gaia и камерата му от един милиард пиксела снимат Млечния път и отвъд от 2013 г. насам, събирайки данни, за да разкрият нова информация, например за звезди, които не сме виждали досега. В допълнение към местоположението, яркостта, разстоянията и движенията на над милиард звезди, вторият набор от данни на Gaia също включва цветови измервания на почти всички звездни обекти, повърхностни температури от около 100 милиона, ефектът на междузвездния прах на 87 милиона, както и както и позициите на повече от 14 000 известни астероида.

Данните за сателитите могат да занимават астрономите години наред. Учените вече използват картата, за да изследват еволюцията на нашата галактика, гравитационните сили в космоса и разпределението на тъмната материя.

"Gaia ще ни позволи да напреднем значително в разбирането ни за Вселената", казва Тимо Прусти, един от учените по проекта. "Дори в съседство със Слънцето, което е районът, за който смятахме, че най-добре го разбираме, Gaia разкрива нови и вълнуващи характеристики".

Можете да видите 96 милиона от онези 1,7 милиарда звезди в движение във видеоклипа по-долу. Ръководителят на Gaia Science Operations Уве Ламерсъ заяви, че екипът му се надява да пусне трета група данни през 2020 г.

Тагове: