Новооткрит астероид с ширина до 95 метра ще се движи между Земята и Луната този уикенд със скорост от около 27 400 км/ч спрямо Земята.

Астероид 2023 DZ2 е открит от астрономи в обсерваторията на Ла Палма, Канарските острови, Испания, на 27 февруари. Добрата новина е, че 2023 DZ2 ще премине на разстояние около 180 000 км, така че няма риск за планетата ни. Все пак близка среща с толкова голям астероид не се случва често, така че астрономите разбираемо са доста развълнувани от нея.

"Докато близките сближавания са редовно явление, събитие, касаещо астероид с такъв размер, се случва само веднъж на десетилетие, което предоставя уникална възможност за науката", заяви NASA в своя Twitter акаунт Asteroid Watch.

Агенцията допълни, че астрономите от Международната мрежа за предупреждение за астероиди ще използват близкото приближаване, за да научат възможно най-много за 2023 DZ2, описвайки събитието като "добра практика за планетарна защита в бъдеще, ако някога бъде открита потенциална астероидна заплаха".

Като част от текущите си усилия за планетарна защита, миналата година NASA удари космически апарат в далечен астероид, за да види дали силата на сблъсъка ще промени курса му. Първоначалните данни показаха, че амбициозната мисия DART е успяла, предоставяйки на човечеството начин за по-добра защита срещу астероиди, за които е установено, че са на път да се сблъскат със Земята.

Тъй като астероидът ще премине приблизително по средата на пътя между Земята и Луната, той ще прилича на бавно движеща се звезда, ако се наблюдава през малък телескоп, според EarthSky. Сайтът твърди, че най-добрият начин да го забележите е, като насочите телескопа към звезда на пътя на астероида и след това изчакате той да премине през зрителното поле. За хората в северното полукълбо най-добрият шанс да забележат 2023 DZ2 през телескоп ще бъде рано вечерта в петък, 24 март, при ясно небе. Sky Live предлага различни ресурси, които да ви помогнат да определите точно скалата, докато тя прелита покрай вас.

Освен това можете да проследите напредъка на астероида 2023 DZ2 в реално време чрез уебсайта Eyes on Asteroids на NASA - мощен инструмент за 3D визуализация, който проследява всички известни астероиди в нашата Слънчева система.

Снимка: Unsplash

Виж още: Учени алармират за НЛО маневри, които противоречат на законите на физиката