Спирането на дезинформацията относно ваксините срещу коронавируса може да не е толкова сложно, колкото си мислите. Това е така, защото само 12 от най-известните антиваксинг активисти са отговорни за непропорционално голям обем от тази идеология, лансирана в социалните медии.

Нов анализ на центъра за борба с дигиталната омраза установи, че 73 процента от дезинформацията за ваксините във Facebook и 17 процента от същото съдържание в Twitter могат да бъдат свързани с едни и същи 12 души. Въпреки това техните профили като цяло успяват да избегнат забраните на социалните мрежи, дори когато Facebook и Twitter засилиха в последните месеци усилията си за борба с дезинформацията.

Така например Робърт Ф. Кенеди-мл., който е един от най-популярните антиваксъри в социалните мрежи, бе баннат от Instagram през февруари, но неговите Facebook и Twitter акаунти още са онлайн. Други хора от дузината са активни в трите платформи. Според анализа, ако социалните мрежи отнемат думата на тези индивиди и организациите, които представляват, това значително ще намали количеството на невярна информация относно ваксините онлайн.   

В отговор Faceboоk и Twitter се оправдаха с това, че не могат да преследват всеки отделен случай на дезинформация, и вместо това насочват усилията си към осигуряването на адекватна здравна информация за милиардите свoи потребители. Все пак Twitter подчерта, че е премахнал над 22 000 поста, противоречащи на политиката за информация, свързана с коронавируса.

Тази седмица Марк Зукърбърг, Сондар Пичай и Джак Дорси ще бъдат изслушани в Конгреса относно ковид дезинформацията в социалните мрежи.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Куче робот помага на SpaceX за ракетата, която ще ходи до Марс (ВИДЕО)