Независима комисия от експерти по ваксини единодушно препоръча на Администрацията по храните и лекарствата да разреши еднократната ваксина COVID-19 на Johnson & Johnson за хора на 18 и повече години, като я направи една крачка по-близо до употреба в Съединените щати. Очаква се FDA да одобри ваксината до дни.

„Мисля, че това е сравнително лесно решение“, казва членът на комисията Ерик Рубин, имунолог от Харвард. „Хубаво е да имате ваксина с една доза.“

Консултативният комитет по ваксините и свързаните с тях биологични продукти се събра днес, за да обсъди данните от клиничните изпитания на тази ваксина, които FDA оцени през последните три седмици.

Анализът на FDA, публикуван по-рано тази седмица, показа, че ваксината е безопасна и 85% ефективна срещу тежки случаи на COVID-19 в световен мащаб. Никой, получил доза от нея, не е бил хоспитализиран с COVID-19 или починал от него. Трима получатели на ваксината са имали тежки странични ефекти по време на изпитването, но FDA изтъква, че нейният анализ не повдига конкретни опасения за безопасността, които биха изключили издаването на разрешение за спешна употреба.

Ваксината може да се съхранява в хладилник до три месеца, докато тази на Pfizer/BioNTech трябва да се пази при екстремно ниски температури.

Подобно на AstraZeneca в Европа, Johnson & Johnson ще трябва да се пребори за доверието, на което се радват препаратите на Pfizer/BioNTech и Moderna, които според проучванията показват ефективност от около 95 процента.

Над 47 милиона души в САЩ, или 14 процента от населението, са получили поне една доза от двудозовите ваксини на Pfizer/BioNTech и на Moderna, които агенцията за контрол на лекарствата разреши през декември.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Каква операционна система се използва в Космоса?

Тагове: