След петгодишно проучване, проектиране и тестване от залива на Сан Франциско бе провлачена първата система за събиране на пластмасата от тихоокеанското сметище на инициативата Ocean Cleanup.

Амбициозният проект си поставя за цел до пет години да изчисти половината от Голямото тихоокеанско сметище. Това е зона с концентрация на отпадъци с два пъти по-голяма от Франция площ, намираща се между Калифорния и Хавай.

„След пет години подготовки и тестове това е кулминацията на всичките ни усилия", заявява 24-годишният Боян Слат, главен изпълнителен директор и основател на Ocean Cleanup.

Корабът тегли дълга 600 метра гъвкава конструкция, чиято горна част плава по повърхността на водата, а долната достига на три метра дълбочина. Тя е предназначена да събира носещи се по водата парчета пластмаса, които след това да бъдат извозвани на сушата и рециклирани.

По време на двуседмичен изпитателен срок системата ще бъде "наблюдавана отблизо", за да се увери компанията, че тя работи, без да вреди на планктона и другите морски обитатели. "Искаме да хванем пластмаса, а не риба", казва Юст Дюбоа от Ocean Cleanup. "Опитваме се да разрешим екологичен проблем, затова трябва да сме сигурни, че няма да създадем по-голям проблем на негово място."

Голямото тихоокеанско сметище е циркулация на морски боклук в централната част на Северния Тихи океан. Открита е между 1985 и 1988 г. Размерът му е неизвестен, но оценките за площта му варират от 700 000 кв.км до над 15 000 000 кв.км. Сметището се простира на 1000 км от брега на Калифорния, през северната част на Тихия океан, покрай Хаваите и достига Япония.