Превръщането на текста в говор е много полезна технология, но никоя програма не се облива в сълзи, когато ви чете нещо тъжно. Това може да се промени благодарение на ново откритие на компанията Sonantic, която твърди, че е изобретила първия в света изкуствен интелект, който може да плаче.

Най-сетне – машината ще може да бъде толкова тъжна, колкото и ние.

Е, това не е точно така. Програмата си остава все така бездушна, но когато чете текста, симулира емоция, подобно на актьор по време на сцена в драматичен филм. Във времена на дийпфейкс и невероятна компютърна анимация вероятно вече няма какво да ни учуди. 

„Целта ни е наистина да уловим дълбоките емоции, използвайки машинно обучение. Първото, върху което акцентираме, е тъгата“, казва фирмата.

Във видеото по-долу ще чуете гласовете на майка и дъщеря, които са изцяло компютърно генерирани. Алгоритъмът може да използва различни гласови модели, за да доставя репликите, а човешката намеса ще регулира нивото на емоцията, темпото и др.

Разбира се, актьорското майсторство е преди всичко изкуство и едва ли машините скоро ще заменят човека на сцената или пред камерата, но това е поредната интересна крачка към бъдещето на изкуствения интелект.

Виж още: Новият Snapdragon 768G превръща 5G в достъпна екстра