Bjork не за пръв път използва технологията, за да изрази своята музика чрез по-изобретателни начини, но сега ще го направи, за да оформи самата музика в неочакван вид. Исландската певица използва изкуствен интелект на Microsoft, за да създаде постоянна музикална композиция, излъчвана в лобито на хотел в Ню Йорк. Проектът включва селекция от различни аранжименти на Bjork, подбрани на базата на това, което изкуственият интелект вижда в небето чрез поставена на покрива камера. По този начин алгоритъмът ще реагира на различните видове облаци, поведението на птиците, прелитащите самолети и дори барометричното налягане. Композицията ще се изменя и на базата на дълготрайни промени в климата за сезона.

Това е втората композиция в серията Lobby Soundscapes, създадена от Microsoft и хотелската верига Sister City. Първата бе създадена от експерименталния дворец Джулиана Баруик, когато хотелът отвори врати през април 2019 г.

Генерираната с помощта на AI музика не е нещо ново. Arca, с която Bjork често работи, създаде постоянно развиващ се саундтрак за музея на съвременното изкуство в Ню Йорк, докато Холи Хърндън използва AI като виртуален партньор за нейния албум Proto. Участието на музикант с популярността на Bjork обаче може да привлече още по-голямо внимание към технологията както от страна на творци, търсещи вдъхновение, така и от фенове, които искат да видят как AI може да промени иначе позната музика.

Виж още: Русия успешно тества алтернативен интернет