Повече от сто известни личности излязоха с открито писмо към Организацията на обединените нации, призовавайки я да въведе строги регулации за използването на автономни оръжейни системи.

Сред подписалите се е и основателят на Tesla Motors Илон Мъск, който вярва, че умните роботи и машини, които притежават висока степен на автономност, ще станат предпочитан избор за насилие за диктатори и тирани.

Смъртоносните автономни оръжия могат да се превърнат в революция в областта на отбраната, считат експертите. Веднъж разработени обаче, те ще позволят въоръжените конфликти да се водят в много по-голям мащаб от досега с много по-бързо темпо, отколкото хората могат да си представят.

По такива роботи вече работят дузина държави, включително САЩ, Китай, Израел, Южна Корея, Русия и Великобритания.

Самият Мъск вече от години предупреждава за проблемите, които може да донесе изкуственият интелект, посочвайки наскоро, че той е потенциално по-опасен от ядрените оръжия. Отвореното писмо с подписа му беше представено на конференция за изкуствен интелект, в навечерието на срещата на правителствените експерти по автономните оръжия.