Компанията Moon Express обяви плановете си за построяването на робо-база близо до Южния полюс на Луната до 2020 година. Те имат идея за построяването на съвсем нов вид роботизирани космически кораби, на име MX Robotic Explorers, които ще летят от и до лунната повърхност и ще пренасят различни товари до базата и обратно. Най-важната цел на роботите обаче ще бъде да добиват чрез копаене вода и минерали – ресурси, които биха могли после да се продават.

Moon Express планират да стартират посещенията си до Луната с роботизирания кораб MX-1E, превозно средство, което в момента се разработва. То ще е високо колкото човек и ще може да „подскача“ по лунната повърхност след кацането си, както и да пренася до 30 кг товар. Изстрелването ще се случи от Нова Зеландия, с ракетата Electron на стартпа Rocket Lab. MX-1E e eдин от корабите участници в състезанието на Google Lunar X Prize. Компанията иска да построи още три космически кораба в идните години - MX-2, MX-5 и MX-9. Те ще се задвижват с природосъобразен двигател, разработван от Moon Express в момента.

След кацането си, MX-1E ще може пак да се изстреля от повърхността на Луната и да се завърне на Земята. С робо-качествата си, подобни кораби могат да извлекат водата от леда на лунния Южен полюс, а той впоследствие да се използва за направата на ракетно гориво. От Mine Express все още не дават подробности за технологията, която ще извършва миньорските дейности.