С нарастващото напрежение между САЩ и Северна Корея все повече хора си задават въпроса, дали заплахата от ядрена война не става все по-реалистична. Илон Мъск обаче ни приканва да отклоним за момент поглед от Северна Корея и да обърнем внимание на една по-голяма според него опасност – изкуствения интелект.

„Ако не смятате, че изкуственият интелект застрашава вашата сигурност… ами би трябвало. Смятам, че той носи много повече опасности и рискове от Северна Корея“, публикува в Twitter изпълнителният директор на Tesla и SpaceX.

През последните няколко седмици притесненията около възможността за ядрено нападение стават все по-основателни, особено след като американският президент Доналд Тръмп и севернокорейският лидер Ким Чен Ун си размениха няколко доста заплашителни реплики. Изострянето на отношенията доведе до това севернокорейското правителство да съобщи, че обмисля нанасяне на ракетен удар над американската територия Гуам, от което впоследствие се отказа.

Въпреки това Мъск смята, че изкуственият интелект е много по-основателна причина за притеснение и тревога.

Той неведнъж е изразявал загрижеността си по въпроса, подканвайки към взимането на мерки за сигурност, преди да се окаже прекалено късно и ситуацията да излезе извън контрол. По време на участието си в срещата на National Governors Association през юли той призова за създаване на специални закони, които да регулират изкуствения интелект и неговото ползване, преди да се е превърнал в заплаха за човечеството.