Интерактивна карта дава нагледна представа за начините, по които хората замърсяват въздуха във всяко крайче на света. Изображението е дело на стартъп компанията за анализ на данни Descartes Labs.

Сребърните петна и нишките означават емисиите на азотен диоксид - газ, произведен чрез изгаряне, който допринася за появата на киселинни дъждове, мъгла и белодробни проблеми. Въпреки че има естествени източници на азотен диоксид, според Агенцията за опазване на околната среда на САЩ хората са основният източник на емисии. Изпаренията от автомобили, камиони, електроцентрали, фабрики и дори косачки и строителна техника могат да изпомпват азотен диоксид в атмосферата. Горските пожари и горенето на селскостопанска продукция също. „На картата виждате в кои точки се изгарят нещата“, казва Лаура Маззаро, инженер-еколог в Descartes Labs.

Данните са получени от Sentinel 5P - сателит, пуснат през октомври 2017 г., който следи атмосферата. Той е част от групата сателити, с които Европейската космическа агенция наблюдава нашата планета. Други сателити следят за промени в растителността и температурата и дори за пукнатини в антарктическия лед.



Тази конкретна карта е създадена от индивидуални изображения, които сателитът Sentinel-5P е заснел през август и септември 2018 г. Облачните дни и нискокачествените изображения са филтрирани, за да генерират карта на средното количество азотен диоксид в най-ниската част на атмосферата на Земята през ​​всеки един ден от двата месеца.

Азотният диоксид не изкарва достатъчно дълго в атмосферата, за да се измести далеч от мястото, където е произведен, така че емисиите му са концентрирани в градовете, където повече хора карат автомобили.

Феноменални фотографии от архивите на NASA (СНИМКИ)

---

Сушата свърши! Какво ще играем през март?

Тагове: