Автомобилът Tesla Roadster на Илон Мъск, който беше изстрелян в Космоса чрез най-мощната действаща ракета Falcon Heavy, изглежда е поел по неочаквана траектория. Ракетата, пренасяща автомобила, е променила първоначалната си траектория, която е трябвало да следва, за да поеме към орбитата на Марс. По последни данни спортният автомобил е попаднал в траектория, която ще го отведе в астероидния пояс между Марс и Юпитер.

За период от около 5 часа след изстрелването на ракетата имахме възможност да наблюдаваме на живо пътуването на червената Tesla из Слънчевата система. В края на това пътуване по план е трябвало да се случи последно запалване на един двигател, за да бъде поставена колата в орбитата на Марс. Изглежда обаче това запалване е било прекалено добро и колата подминава предназначената траектория. Мъск сподели в Twitter графика, показваща движението на автомобила, от която се вижда, че той отива толкова далеч, че ще доближи орбитата на планетата джудже Серес.

Преди колата да бъде изстреляна в Космоса, Мъск обяви, че има минимални шансове тя реално да удари Марс. Все още не е ясно как новата траектория ще се отрази на шансовете ѝ да срещне друг космически обект, нито колко време точно ще прекара в Космосa.

Едно е сигурно - тази мисия доказва възможността на Falcon Heavy да поставя обекти в открития Космос. Компании като Deep Space Industries например, които имат за цел един ден да добиват вода от астероиди, определено са засегнати от факта, че Falcon Heavy е способен да изпрати космически кораб в астероиден пояс.