Дългоочакваният момент настъпи. Дойде време за първия тестов полет на Falcon Heavy, най-мощната действаща ракета в света. Съставена е от три ядра Falcon 9, всяко от което има девет двигателя. Ракетата доставя над 2000 тона тяга при изкачване, което се равнява на около 18 самолета Боинг 747. Мястото е Kennedy Space Center във Флорида, а датата 6 февруари 2018 година.

Както всички от досегашните полети на ракети на Space X, това събитие също беше заснето и предавано на живо. Първоначалният час, който беше обявен за старт на събитието, бе 20:30 ч. българско време. Началото закъсня с над 2 часа. Планът за самия полет вече беше обявен, макар и чрез анимационен клип.

Тестът на ракетата включва извеждането й в космоса, отделянето на двете странични ракетни ядра (бустери), освобождаването на товара, след което приземяването на двете ракетни ядра на обособените площадки и накрая приземяването на основното ракетно ядро на площадка в океана. Предстоеше ни да разберем дали всичко ще премине по план. 

Въпреки че стартът на събитието закъсня, нямаше технически проблеми и прякото предаване започна с Майкъл Хемърсли, един от инженерите в SpaceX. Той ни запозна още веднъж с техническите данни за Falcon Heavy, като най-интригуващото, което сподели е, че двигателите на ракетата са толкова мощни, че няма да работят на пълна мощност през цялото време, а ще бъдат усилвани и намалявани, за да може тя да балансира. Преди да започне самият полет, получихме информация и от главния инженер по интеграция в SpaceX - Джон Инспръкър, че техническото състояние на ракетата е нормално и подготовката протича по план. След това на екраните се появи таймерът, отброяващ последните минути преди издигането на около 60 метровата машина. Вълнението се увеличи с напомнянето на основната цел на компанията, а именно да бъде направен възможен животът на други планети. Малко преди старта ни показаха на живо и основното съдържание на Falcon Heavy, за да се уверим, че червената Tesla, притежание на директора на компанията Илон Мъск, е на мястото си. Според Браян Малстед, софтуерен инжинер в SpaceX, автомобилът може да достигне скорост от 40 000 км/ч по време на своето пътуване, което ще продължи милиард години. Чувайки тези думи, докато има около 6 минути на таймера за обратно броене, търпението ни се изчерпва. 

Няма причина да чакаме повече и след като станахме свидетели на последните проверки, изстрелването на ракетата започва. Обграден от огън и дим, Falcon Heavy се издигна във въздуха пред погледите на стотици хора в космическия център и още стотици хиляди, наблюдаващи събитието на живо онлайн. Звукът е внушителен, а гледката - впечатляваща. Ефектът от изстрелването ни остави с впечатлението, че това наистина е най-мощната действаща ракета в света.

Точно по план, 2 минути и половина по-късно, двете странични ракетни ядра се отделиха от основното. Товарът беше освободен 4 минути след началото на полета и така светът видя червената Tesla със Starman зад волана, летяща в Космоса. Никой от зрителите в космическия център не скри възторга си от успеха на Falcon Heavy, а радостните викове и аплодисментите акомпанираха на живата картина от Космоса. Един от най-интересните моменти беше приземяването на двойката странични ракетни ядра, което се случи точно 8 минути след излитането.

Приземяването на основното ракетно ядро беше планирано за около минута по-късно, но прякото предаване не успява да ни го покаже, поради технически проблеми. Излъчването на живо от океана беше прекратено, а от екипа на SpaceX споделиха, че често се случват подобни проблеми заради вибрациите, създадени от масивната ракета и нейните двигатели, а също и смущенията в антените. Предаването завърши с картина на червената Tesla Roadster на Илон Мъск, със своя шофьор Starman и надпис “Don’t panic” ("Без паника", препратка към книгата "Пътеводител на галактическия стопаджия") на таблото. Малко след края на събитието, бизнесменът сподели снимка в Instagram, показваща една от електронните платки, вложени в тази Tesla, на която пише “Произведено на Земята от хора”.

И така, не успяхме да проследим успешното приземяване на първата степен от централната ракета Falcon Heavy на живо и не получихме обяснение от екипа какво точно се е случило, но първият полет на ракетата, предназначена да транспортира хора до Марс, е факт. Малко след края на събитието Мъск съобщи, че централното ядро не се е приземило на плаващата платформа. В съобщението се казва още, че само един от трите двигателя, необходими за успешното приземяване, е успял да се стартира. В резултат ракетата е срещнала водата със скорост от почти 500 км/ч на близо 100 метра разстояние от платформата.

Успехът е огромна стъпка към по-евтини, следователно по-чести космически полети. Това ще улесни както правителствата, така и бизнесите. Докато един полет на Falcon Heavy коства около 90 милиона долара, сравнима ракета, проектирана от NASA, струва 1 милиард долара, за да изпълни една мисия.

Ако искате да се пренесете в бъдещето на космонавтиката и да проследите цялото предаване, можете да го направите тук: